Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Burmas enda börsraket slog i taket

Serge Pun, till höger, kramar en klockpelare i ren glädje över att börsen äntligen kunde öppna efter många års väntan.
Serge Pun, till höger, kramar en klockpelare i ren glädje över att börsen äntligen kunde öppna efter många års väntan. Foto: Gemunu Amarasinghe/AP

Affärsmannen Serge Pun kontrollerar Burmas hittills enda börsbolag. På långfredagen var det premiär för hans First Myanmar Investment på Rangoon-börsen.

Efter förseningar på 20 år öppnade börsen i Burma på långfredagen. Premiären skedde med pompa och ståt, men än så länge är det bara en enda aktie som handlas, rapporterar internationell affärspress.

Bolaget, First Myanmar Investment och mer känt som FMI, steg raskt från 26 000 till 31 000 kyat (drygt 211 kronor), vilket var det högsta tillåtna priset under premiärdagen. Drygt 112 000 aktier bytte ägare.

Ytterligare fem bolag står på kö för att debutera på börsen, som är inhyst i en pampig kolonialbyggnad i storstaden Rangoon där landets centralbank huserade tidigare.

När bronsklockan ljöd hade dignitärer, bland dem såväl FMI:s storägare Serge Pun som Burmas biträdande finansminister Maung Maung Thein, förkunnat att börsdebuten är en historisk dag i utvecklingen av landets kapitalmarknader.

Och Burma, som nyligen fick sin första civila president efter decennier av militärstyre och ekonomiskt vanstyre, har potential att växa. Världsbanken förutspår att demokratiseringen kan komma att medföra att landet återtar sin plats bland Asiens mest dynamiska ekonomier.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.