Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Butik ska sälja endast utgången mat

En affär i Boston i nordöstra USA ska från och med årsskiftet endast sälja mat som passerat bäst före-datum. Målgruppen är konsumenter med låga inkomster.

Affären ska vara ett mellanting mellan en livsmedelsbutik och en restaurang och sälja produkterna till kraftigt rabatterade priser. Det är de massiva mängder mat som slängs varje dag som inspirerat grundaren, Doug Rauch, att göra någonting åt saken.

– Det här är ett försök att ta tillvara på de 40 procent av maten som slängs, säger grundaren han till radiokanalen NPR.

DN har tidigare skrivit om att en miljon ton mat slängs varje år i Sverige. Det handlar om livsmedel för många miljarder. I USA, som har 33 gånger så många invånare, är de totala volymerna av lätt insedda skäl ännu större – amerikanerna slänger mat för runt en biljon kronor (1.060.851.000.000 kr), rapporterade nyhetsbyrån Reuters förra året.

Det är i huvudsak frukt och grönsaker som kommer att säljas i butiken. Många konsumenter slänger helt i onödan matvaror som passerat bäst före-datum med en eller ett par dagar. Doug Rauch hävdar att många av varorna fortfarande är säkra att äta – det beror helt och hållet på hur de förvarats.

– När det gäller bröd så vet ju alla att om du stoppar limpan i kylskåpet så kan den hålla sig i veckor [även om bäst före-datumet passerats], säger han.

Han exemplifierar även med mjölk. Den kan också hålla sig i dagar efter bäst före-datumet beroende på vilken temperatur man har i kylskåpet och om man låter bli att låta den stå framme i rumstemperatur.

”Datummärkningen i USA är inte ett system värt namnet – det är en enda röra”, skriver livsmedelsforskaren Dana Gunders på ekologiorganisationen Natural Resources Defense Council (NRDC) i ett blogginlägg.

Förra veckan publicerades rapporten ”Hur förvirrande datummärkningar leder till matsvinn i USA” (pdf). Precis som titeln antyder kommer forskarna fram till att förvirrande datummärkningar leder till att konsumenterna kastar livsmedel som går alldeles utmärkt att förtära. Rapporten är författad av forskare vid Harvarduniversitetet och NRDC.

Fakta: Bäst före

• Livsmedelsverket skiljer på två typer av datummärkning: Sista förbrukningsdag respektive bäst före-datum.

• Sista förbrukningsdag används för exempelvis färsk fisk, rå kyckling och köttfärs och är mycket viktig att följa. Förtäring efter angivet datum kan vara förenad med hälsofara, till exempel botulism. Efter datumet råder försäljningsförbud.

• Bäst före-datumet talar om hur länge tillverkaren anser att produkten är bäst. Produkter håller ofta längre än bäst före-datumet. Det är tillåtet att sälja livsmedel efter att bäst före-dag passerat eftersom livsmedlet i de allra flesta fall är fullt ätbart även efter detta datum. Säljaren får aldrig sälja eller ge bort otjänliga eller osäkra livsmedel.

Källa: Livsmedelsverket.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.