Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Byggfacket önskar sig paket med rot-avdrag

En tidigareläggning av stora projekt ska bekämpa byggbranschens arbetslöshet. "En offensiv satsning som också bäddar för tillväxt i framtiden", säger Byggnads ordförande Hans Tilly som ändå helst vill se nya möjligheter till rot-avdrag.

Det är regeringen som för diskussioner med stödpartierna om ett paket med åtgärder för att bekämpa arbetslösheten.

Bland de tänkbara åtgärderna ingår bland annat att tidigarelägga bygget av den så kallade getingmidjan genom Stockholm. Det bygget ska förbättra spårtrafiken genom de centrala delarna av staden. Förhoppningen är att hela paketet ska kunna presenteras före jul.

Statsminister Göran Persson antydde under onsdagen att det inte skulle vara omöjligt att hitta de miljarder som skulle behövas till olika satsningar.
- Vi har naturligtvis en budgetram som vi ska hålla oss till och det får ske inom den ramen. Det viktiga är att vi ser till att hålla tillbaka kostnadsutvecklingen med arbetslöshet och ohälsa, sade finansminister Bosse Ringholm till TT.

Samtalen kommer att fortsätta i helgen.

Fackförbundet Byggnads ordförande Hans Tilly är mycket belåten över att infrastruktursatsningar står på agendan. Men han håller fast vid karvet på att införa rot-avdragen, skatteavdrag för privatpersoner som anlitar yrkesmän för att renovera och bygga om.
- Anläggningsarbeten är inte lika personalintensiva som rot-arbeten, så vi får hoppas att man tänker lika offensivt när det gäller den saken, säger Hans Tilly.

För även om avsaknaden av nya stora anläggningsprojekt är ett bekymmer är det den dåliga farten på byggandet som är det riktigt stora problemet. Dessutom för den typen av jobb med sig arbete för andra i större utsträckning. Byggnads hävdar att varje sysselsatt byggnadsarbetare skapar jobb åt lite drygt tre andra personer. Det gör det lönande att satsa på den branschen när man vill skapa nya jobb.
- Men att satsa på att bygga ut infrastrukturen bidrar ju till tillväxten också i framtiden, säger Hans Tilly som hälsar diskussionerna med stor tillfredsställelse.

Arbetslösheten bland byggnadsarbetarna verkar vara på väg mot mycket höga nivåer i vinter.
- Vad som är nytt är också att vi ser ett antal varsel inom el och vvs också. Det är bekymrande för de brukar inte drabbas så hårt av säsongsvariationer. Stiger arbetslösheten för dem gör den det för alla andra också.

Jämför man bara med tidigare år verkar arbetslösheten vara på väg mot 14-15 procent, men med tanke på att varslen är så många bedömer Byggnads att cirka 20 procent verkar vara en rimligare siffra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.