Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Byggnads ordförande förvånad över dom

Byggnads ordförande Hans Tilly är tagen på sängen av Europadomstolens utslag i dag, där domstolen slår fast att facket inte får ta ut avgifter av oorganiserade byggnadsarbetare.

- Utslaget i Europadomstolen var oväntat. Jag hade trott att det skulle gå vår väg, säger Byggnads ordförande Hans Tilly till TT.

Hans tolkning är att det är fritt fram även i fortsättningen för Byggnads att ta ut avgifter från oorganiserade byggnadsarbetare.

- Vi ska nu närmare sätta oss ner och analysera domen, som innebär ökade krav på öppenhet i redovisningen av avgifterna, säger Hans Tilly.

- Det är okay att vi får ha granskningsarvoden också för oorganiserade byggnadsarbetare även i fortsättningen. Pengarna ska dock bara få användas till mätnings- och granskningsverksamheten.

Fackförbundet Byggnads förlorade tvisten mot fem oorganiserade byggnadsarbetare vid Europadomstolen i Strasbourg. De fem byggnadsarbetarna får ett skadestånd på 5.000 euro var.

De fem byggnadsarbetarna var inte fackligt organiserade och uppmanade sin arbetsgivare att inte dra den så kallade granskningsavgiften på 1,5 procent på deras löner.

Men eftersom arbetsgivaren, LK Mässinteriörer AB, var medlem i arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier ansåg facket att avgiften skulle dras. Arbetsdomstolen har tidigare givit Byggnads rätt.


Avgiften går
till administrationen kring granskning av ackordsarbete, resultatarbete och tidlönearbete.

Byggnadsarbetarna ville inte betala till ett fackförbund de inte ville vara med i och ansåg att det kränkte deras rätt att stå utanför en förening de inte vill vara medlemmar av. I synnerhet som Sveriges Byggindustrier hävdar att avgiften drar in mer pengar än granskningen kostar.

Det är också det som är den springande punkten.

Europadomstolen säger att Byggnads inte får använda intäkterna från granskningsarvodena till annat än att kontrollera löner, men tar inte ställning till om avgifterna ska vara frivilliga.

Europadomstolen underkänner Byggnads redovisning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.