Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 22:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/byggnads-oro-fler-coronautbrott-pa-byggen-i-sverige/

Ekonomi

Byggnads oro: Fler coronautbrott på byggen i Sverige

Från Northvolt i Skellefteå. För att få komma in på området måste alla som går in visa upp ett negativt test som är mindre än 72 timmar gammalt.
Från Northvolt i Skellefteå. För att få komma in på området måste alla som går in visa upp ett negativt test som är mindre än 72 timmar gammalt. Foto: Erik Abel

På kort tid har omfattande coronautbrott inträffat på Northvolts och Microsofts svenska byggen. Fackförbundet Byggnads oroar sig för att händelserna är regel snarare än undantag.

– Jag skulle inte bli överraskad om vi ser fler utbrott av den här typen, säger ordförande Johan Lindholm.

Sedan smittan fick fäste på Northvolts bygge i Skellefteå vid årsskiftet har minst 150 medarbetare bekräftats vara smittade. Många av den brittiska virusvarianten, och enligt regionens smittskydd rör det sig troligtvis om det största klustret av varianten i landet. Hittills har en person med koppling till bygget avlidit i sviterna av covid-19, efter dennes hemkomst till Polen.

Under måndagen rapporterade P4 Gävleborg att Microsofts datacenterbygge har drabbats av ett klusterutbrott. Shah Jalal, smittskyddsläkare i regionen, säger att det handlar om ett 50-tal medarbetare som bekräftats vara smittade på byggarbetsplatserna i Gävle och Sandviken, många även där av den brittiska varianten.

Fackförbundet Byggnads bedömer det som troligt att utbrott av typen som inträffat på Northvolt och Microsoft kommer att fortsätta ske. Ordförande Johan Lindholm säger att händelserna är ett resultat av att företag använder underentreprenörer som står utanför kollektivavtalen och arbetare som saknar anställning i Sverige.

– Då finns det ju ingen ekonomisk trygghet heller om du är sjuk och de har all press på sig att komma tillbaka i arbetet så snabbt som möjligt. Så jag skulle inte bli förvånad om vi får se fler smittkluster på fler byggen faktiskt.

Johan Lindholm, ordförande Byggnads.
Johan Lindholm, ordförande Byggnads. Foto: Christine Olsson/TT

Johan Lindholm säger att insynen på byggena ofta varit mycket begränsad och menar att de rapporter som skyddsombuden har gett, tyder på att arbetarnas villkor är eftersatta.

– Deras situation på arbetsplatsen sätts i sista rummet och det är det jag tycker att man ser konsekvenser av nu. Vi har ju exempel på till exempel utebliven sjuklön och det är klart att det inte håller. Incitamentet att isolera sig vid symtom blir ju då lika med noll.

Northvolt uppger för DN att man nåddes av Byggnads kritik redan förra veckan och att man förvånades.

– Att det ska finnas någon övergripande press att komma tillbaka till jobbet från vår sida är icke-existerande. Vi vill skapa en säker arbetsplats, det är vår prio nummer ett. Vi ha r noterat den åsikten och får givetvis titta på om det ligger något i detta och det kommer vi att göra. Jag tror dock man ska vara väldigt försiktig med att dra några slutsatser om vad grunden till smittspridningen är baserat på, det tycker jag man ska överlåta till en smittskyddsläkare, säger företagets presschef Jesper Wigart.

I ett mejl svarar Microsofts pr- och kommunikationschef Andreas Wingren att man tar situationen på största allvar.

”Vår främsta prioritering är att arbeta tillsammans med våra anställda och entreprenörer för att fortsätta säkerställa att de har en säker och trygg arbetsmiljö som följer alla riktlinjer och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, Region Gävleborg och andra ledande experter. Vi kommer fortsätta att följa situationen noggrant på våra byggarbetsplatser och vidta ytterligare åtgärder vid behov.”

Arbetsgivaren är själv skyldig att skyndsamt anmäla smittspridningen som ett olycksfall, precis som en vanlig arbetsskada. Enligt en granskning som Svenska Dagbladet har gjort dröjde Northvolt med sin anmälning och om anmälan dröjer gör Arbetsmiljöverket en bedömning om en åtalsanmälan ska göras.

– Har arbetsgivaren brustit i sina arbetsmiljöansvar kan det leda till inspektion samt i värsta fall en åtalsanmälan i efterhand, säger Anders Ringqvist, sektionschef på Arbetsmiljöverket region mitt, som ännu inte vet om Microsoft skickat in en anmälan.

Han betonar att ansvaret för arbetsmiljön ligger på arbetsgivaren, oavsett om Arbetsmiljöverket har tillsyn eller inte.

– Och här finns det många nationaliteter som rör sig över ett stort geografiskt område samtidigt som de i arbetet vistas på ett litet utrymme. Då måste man fråga sig vad man kan göra som arbetsgivare för att förhindra smitta och vilka åtgärder som ska göras om smittan uppstår. Arbetsmiljöarbetet ska ske systematiskt, riskbedömning ska göras, man ska ta fram en handlingsplan, vidta åtgärder och följa upp, oavsett om det handlar smitta eller någon annan risk.

Läs mer:

Den tredje vågen har slagit till i Västerbotten

Skellefteå efter batterifabriken – framtidstro och omvälvande förändringar

Så förbereder regionerna sig för att möta tredje våg

Ämnen i artikeln

Byggnads
Microsoft
Northvolt
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt