Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 14:58 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/byta-bank-kan-lona-sig/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Byta bank kan löna sig

Foto: Alamy
Det finns en hel del att vinna på att studera olika bankers erbjudanden litet noggrannare än de flesta av oss gör. Lite otrohet mot den vanliga banken kan löna sig.

Prissättningen av banktjänster är nämligen fri och konkurrensen mellan storbankerna rätt dålig.

– Bankerna är bra på olika saker. Storbankerna ger till exempel väldigt låga sparkontoräntor och som konsument kan man få mycket bättre räntor hos andra mindre banker eller finansinstitut, säger Jakob Tolleryd, vd för sajten Compricer där man kan jämföra olika bankers och instituts erbjudanden.

På ett bundet bolån kan räntan du får betala skilja uppemot en halv procentenhet mellan olika banker och bolåneföretag.

Det kan tyckas litet men på ett miljonlån kan det ge dig åtskilliga hundralappar mer kvar i plånboken att välja rätt bank och på ett tremiljonerslån blir förstås skillnaden ännu större.

– Bara genom att se om sitt hus avseende bolån och sparkonto kan man tjäna mycket pengar, konstaterar Tolleryd.

De flesta banker och bolåneföretag tillämpar också individuell räntesättning och lockar med förmånliga villkor och du väljer att bli helkund hos just dom. En bra kund är, enligt bankernas sätt att se det, inte den som har mycket pengar på banken utan den som har stora lån placerade hos dem. Det är det som banken tjänar pengar på.

Men många drar sig för att byta bank trots att det skulle kunna innebära en rejäl vinst. För krångligt tror många.

– Traditionellt byter svenskar bank rätt sällan men det är en ökad rörlighet och ett ökat intresse. Numera är det framför allt bland yngre vanligt att man har en andra bank där man har ett sparkonto eller sina aktier.

Och egentligen är det inte så svårt att spela ut bankerna mot varandra, säger Tolleryd.

– Jag tycker man ska prata med flera banker innan man bestämmer sig och vara bra påläst. Oftast är det först i konkurrens med andra banker som bankerna ger ett bra erbjudande.

Och om du bestämmer dig för att vara otrogen mot din gamla bank finns en överenskommelse mellan bankerna som underlättar ett byte. På konsumenternas.se finns checklistor på vad man behöver göra och tänka på. Ett byte ska inte ta mer än tre dagar och det är din nya bank som gör det mesta av jobbet.

Fakta:Konsumentbyråns huvudmän

Bakom Konsumenternas Bank- och finansbyrå står Konsumentverket, Finansinspektionen, Svenska Bankföreningen, Fondbolagens Förening och Svenska Fondhandlarföreningen.

Mer att tänka på:

1. Om du har e-fakturor måste du avsluta dessa själv och lägga upp dem i din nya internetbank.

2. Har du e-legitimation fungerar den även i den nya banken.

3. Du måste kontrollera att du inte har gjort kortköp som ännu inte har dragits från det konto som du ska avsluta.

4. Är ni flera kontohavare krävs medgivande (fullmakt) från alla.

Källa: Konsumenternas Bank- och försäkringsbyrå

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.