Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 19:14 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/c-vill-satsa-64-miljarder-pa-jamstallda-loner/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

C vill satsa 6,4 miljarder på jämställda löner

02:30. Centerpartiet vill under de kommande fyra åren satsa 6,4 miljarder kronor på att få bort löneskillnaderna mellan statligt anställda män och kvinnor.

Centerpartiet vill ta krafttag emot ojämställda löner på arbetsmarknaden.

Det säger centerledaren Annie Lööf.

– Vi vill nästa mandatperiod ta bort de oförklarliga löneskillnaderna mellan män och kvinnor inom staten, säger hon.

VAL 2018

Centerpartiet vill att en alliansregering under nästa mandatperiod ska göra en kraftansträngning för jämställda löner inom staten. För detta vill Centerpartiet lägga 6,4 miljarder på fyra år.

– Det är vad som skiljer män och kvinnor i oförklarliga löneskillnader inom de statliga myndigheterna, säger centerledaren Annie Lööf.

Hon säger att regeringen ska samla parterna för att komma överens om att ta bort de oförklarliga löneskillnaderna. Pengarna ska gå till Arbetsgivarverket, statens arbetsmarknadspart, som ska ha "pengarna i ryggen", när löner förhandlas.

– Det blir ett särskilt ansvar och sedan ska regeringen i regleringsbrev skriva att dessa pengar är avsatta för att få bort de oförklarliga och oförsvarliga löneskillnaderna som finns mellan män och kvinnor. Vi kommer fortfarande ha individuell lönesättning och det kommer att finnas en löneutveckling, men detta riktar in sig på den orättvisa skillnaden, säger Annie Lööf.

Ska politiker lägga sig i lönesättning?

– Politiker ska lägga sig i orättvisa och ojämställda löneskillnader. Det gör mig så oerhört frustrerad att vi, trots flera decennier av lagstiftning i Sverige kring lika lön för lika arbete, ändå nedvärderar kvinnor när det kommer till lön. 

Du har sagt att detta är något som en alliansregering ska göra nästa mandatperiod – är detta förankrat hos de andra allianspartierna?

– Det här är Centerpartiets förslag om hur vi ska ta krafttag för rättvisa och jämställda löner på arbetsmarknaden, men specifikt inom den statliga sektorn. Hur övriga partier ställer sig till detta får man fråga dem.

Annie Lööf tror dock att det kommer finnas stöd från ett antal partier eftersom frågan är så pass angelägen för många kvinnor. Hon hänvisar till Medlingsinstitutets siffror som visar att det, när hänsyn tas till skillnader i yrke, sektor, utbildning, ålder och arbetstid, finns en fyraprocentig skillnad mellan mäns och kvinnors löner.

– Jag utgår från att det finns stöd från flera partier att komma till bukt med de oförklarliga löneskillnaderna, säger hon.

6,4 miljarder vill ni lägga nästa mandatperiod – kommer problemet vara löst efter det?

– När Medlingsinstitutet tittar på löneläget inom staten så ser man att det skiljer 3,4 miljarder årligen mellan mäns och kvinnor löner och det här är en långsiktig satsning, så det är 3,4 miljarder på lång sikt, men i slutet av nästa mandatperiod är tanken att de ska vara borta.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.