Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Cambridge Analytica inblandat i flera tvivelaktiga valkampanjer

02:15. Se när Cambridge Analyticas chefer fångas på dold kamera: "Skicka några flickor till kandidatens hus, vi har stor erfarenhet av det".

Valkampanjsbolaget Cambridge Analytica har inte alltid påverkat val genom Facebook. Ekonomisajten Bloomberg har sammanställt vilka fler kontroversiella metoder bolaget ska ha använt för att gynna sina kunder.

Cambridge Analyticas vd Alexander Nix stängdes av från sin tjänst under tisdagen efter att brittiska Channel 4 i hemlighet filmat möten där vd:n berättar om att bolaget inte är främmande för att använda mutor och ex-spioner för att gynna sina kunders intressen. 

Läs mer: Cambridge Analyticas vd stängs av 

Bolaget har hamnat i hetluften efter att uppemot 50 miljoner amerikanska Facebook-användare ska ha fått sin personliga information lagrad i en databas hos Cambridge Analytica, utan deras kännedom.

I en intervju med Bloomberg förra året förklarade Alexander Nix att hans bolag anlitades av ungefär 10 politiker över hela världen varje år för att sköta deras digitala valstrategier.  

Läs mer: The Guardian: Cambridge Analytica tar åt sig äran för Trumps valseger 

Cambridge Analytica, som är ett dotterbolag till SCL, har inte alltid velat mörka sina affärsmetoder, trots vd:ns nekande till anklagelser om mutor och brottsprovokation. Det visar en sammanställning av Bloomberg.

I informationsblad till potentiella kunder har SCL uppgett att bolaget hjälpte politiska kandidater i Trinidad och Tobago med att spreja graffitislogans runt omkring på Trinidad som för syns skull postades i sociala medier av unga personer på Trinidad.

Läs mer: Malaysias premiärminister nekar till att ha anlitat Cambridge Analytica 

”Kunden kunde sedan knyta an sin politik till de unga och hävda att de lyssnar på ungdomar” skriver bolaget i bladet.

Alexander Nix bekräftade för Bloomberg att bolaget förespråkar användandet av ”gatumedier” som graffiti och flygblad och sade att ”det är vanlig praxis på många av de karibiska öarna. Arbetet ska ha beställts av partiet United National Congress.

Läs mer: Martin Gelin: Förtroendekris för Facebook efter Cambridgeläckan 

I Lettland hjälpte SCL till med en att göra en desinformationskampanj utformad för att spä på de etniska motsättningarna mellan letter och etniska ryssar i landet.

”I själva verket fick ryssarna skulden för arbetslösheten och andra problem som påverkar ekonomin” skriver bolaget i informationsbladet om den lettiska kampanjen, vilket ska ha hjälpt den nationalistiska kunden till valseger.

Läs mer: Cambridge Analytica-skandalen – detta har hänt 

SCL:s hemsida gör också anspråk på att ha gett råd till letterna Ainars Slesers och hans parhäst Anders Skele genom att analysera de lettiska väljarna för att ”informera kandidatens kampanjstrategi”. De båda letterna ställde upp tillsammans i valet 2010 under parollen “Par labu Latviju!”, ”För Lettland!”, men fick endast åtta mandat i parlamentet och blev därför inte en del av koalitionen som senare utgjorde regering.

Marcis Bendiks, som gav råd till Andres Skele och fick i uppdrag att utvärdera varför valkampanjen underpresterade, uppgav förra året att SCL gett uppdraget till en lokal underleverantör, som aldrig betalades för arbetet.

– De svindlade en stor summa pengar ut ur den kampanjen. Ingen i kampanjen såg någon analys eller någon strategisk förklaring baserad på de fokusgrupper de hade, sade Marcis Bendiks till Bloomberg då.

Läs mer: Amerikansk myndighet utreder Facebook 

Alexander Nix svarade med att överlämna en 148 sidor lång rapport till politikerna och menade att SCL inte var ansvariga för att betala underleverantören. Underleverantören menade att det var felaktigt och att hans kontrakt var med SCL.

Cambridge Analytica har även flera gånger överdrivit sina kopplingar till militären och politiker. På SCL:s hemsida stod tidigare att bolagets metoder godkänts av försvarsalliansen Nato och andra försvarsorganisationer, som till exempel Sandia National Laboratories, som arbetar nära amerikanska försvarsdepartementet. Sandia National Laboratories tillbakavisade påståendet och uppgav att de konsulterat SCL rörande deras metoder drygt tio år tidigare men att de aldrig haft något formellt samarbete. Efter påpekandet från Bloomberg ändrades hemsidan.

Läs mer: Linus Larsson: Datastöld, mutor och utpressning – men de kan inte läsa dina tankar 

SCL var också en del av valet i Nigeria år 2007, där People's Democratic Party utgick som segrare. Enligt Storbritanniens biståndsmyndighet var 2007 års val i Nigeria det värsta val som hållits i Nigeria sedan självständigheten, då det bland annat förekom valfusk i form av modifierade valurnor och falska röster.

Läs mer: Facebook stoppar egen utredning av Cambridge Analytica  

På SCL:s hemsida stod tidigare att SCL gett PDP förslaget att avråda oppositionens väljare från att rösta. Kampanjen lyckades genom att ”organisera antiröstningsmanifestationer på valdagen” enligt bolagets hemsida. SCL ändrade sedan texten på hemsidan så att det stod att bolaget ”gav kunden rådet att fokusera på att misskreditera motståndarens valplattform... genom att organisera demonstrationer på valdagen för att belysa motståndarsidans brister”.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.