Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Cambridge Analytica-visselblåsaren: Facebook har skickat hotfulla dokument

Christopher Wylie under förhöret i parlamentet.
Christopher Wylie under förhöret i parlamentet. Foto: AFP/PRU

Christopher Wylie, visselblåsaren som tidigare var anställd av Cambridge Analytica, förhördes på tisdagen i det brittiska parlamentet.

– Det är Facebook som är mest upprört på den här historien. De har skickat ganska hotfulla juridiska dokument, säger han.

Med en mörkblå kostym, en ljusblå skjorta och sitt rosa hår mötte Christopher Wylie, tidigare anställd av Cambridge Analytica, det brittiska parlamentet på tisdagseftermiddagen.

Han var där som den visselblåsare som läckt mycket information om Cambridge Analytica-härvan. Företaget som han tidigare var anställd av samlade bland annat in 50 miljoner Facebook-användares data utan att personerna visste om det.

Under förhören betonade Wylie att han i grunden inte har något emot arbetssättet – om det sker på ett etiskt sätt. 

– Fördelen med att använda den här metoden är att du kan hitta den här gruppen av människor som tar till sig en idé. Alla trender börjar med någon som tar till sig något tidigt. Om du kan hitta de här människorna i dina data – du vet hur de ser ut i dina data – så kan du katalogisera människor, säger den kanadensiska visselblåsaren.

Han fick därefter frågan om den strategin användes av Cambridge Analytica och företagets samarbetspartners.

– Ja. Det var grunden i mycket av vår research. Hur långt kan vi gå med en viss grupp av människor?

Läs också: Facebook i helsidesannonser: Förlåt

Han fick också frågor om det brittiska partiet Ukip, som har anklagats för att ha använt företagets tjänster under sin lämna EU-rörelse. Wylie menar att användandet av tjänsten kan ha påverkat Brexit-omröstningen.

– Om du fuskar på ett prov så blir du underkänd. Om du fuskar på OS förlorar du din medalj. Du ska inte vinna genom att fuska, säger han.

Han nämnde även Steve Bannon, Vita husets tidigare chefsstrateg, när han fick frågor om kopplingarna till Brexit. 

– Från någon annan person har jag sett Ukip-fakturor. Jag vet också att Bannon var väldigt intresserad av det här. Det var väldigt viktigt för Amerika. Om du kämpar ett kulturkrig så spelar Storbritannien en nyckelroll i det. Amerikaner ser på britter… Storbritannien är fortfarande som Downton Abbey för dem, säger Christopher Wylie, vilket följdes av skratt från parlamentarikerna.

– Om du ska skapa en populismrörelse så är det ett stort godkännande, för om britterna gör en Brexit så kan vi välja Trump, fortsätter han.

Läs också: Peter Wolodarski: Vi är många som varit mycket naiva

28-åringen var själv med och byggde upp organisationen kring företaget. När han fick frågan om det var han ångerfull och självkritisk.

– Jag borde ha vetat bättre. Men vad som är gjort är gjort, säger han, märkbart påverkad av frågan.

Han fick också frågan om han för närvarande är under något hot.  

– Vet du vad som är intressant? Det mesta jag har fått är inte från Cambridge Analytica, det är från Facebook. Det är Facebook som är mest upprört på den här historien. De har skickat ganska hotfulla juridiska dokument, säger Christopher Wylie.

– De pratar inte med mig längre. Men jag räknar också att det vid någon tidpunkt kommer ett ganska robust slag från Cambridge Analytica.

Enligt Christopher Wylie har en av hans medarbetare dött och en annan fått en allvarlig huvudskada efter olika former av samarbeten.

– Folk skadas på den här firman, säger han.

– Det är anledningen till att så många människor är rädda för att komma fram och prata om firman, för att det är så skrämmande.

Läs också: Facebook kan logga sms och samtal från din telefon

Han pratade också om olika samarbeten företaget haft, bland annat med det kanadensiska företaget AggregateIQ.

– Det finns nu påtagliga bevis i det allmänna medvetandet att AggregateIQ faktiskt byggde Ripon, som är mjukvaran som utnyttjade algoritmerna från Facebook-datan, säger Wylie i parlamentet.

Företaget har tidigare sagt till Reuters att man aldrig har ingått något samarbete med Cambridge Analytica. 

Wylie fick också frågor om politiska val i flera andra länder, och Cambridge Analyticas möjliga påverkan på dessa. Företaget har bland annat tidigare anklagats för att ha manipulerat väljare i Kenya och Nigeria. Visselblåsaren nämnde också flera andra namn som han tyckte att parlamentet borde kalla till förhör.

Delar av informationen har sedan tidigare presenterats i olika medier.

– Du säger att du gillar att jobba med journalister. Journalister gillar nog att jobba med dig också, säger utfrågaren till Wylie, och fick ett sällsynt litet snett leende från visselblåsaren.

Förhören avslutades vid 15.15 efter flera timmars utfrågning.

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg kommer däremot inte att svara på några frågor i det brittiska parlamentet. Beskedet kom på tisdagen. I stället ska Facebooks tekniske chef Mike Schroepfer och produktchefen Chris Cox förklara Facebooks agerande inför kommittén, skriver TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.