Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Cambridge Analyticas vd stängs av

02:15. Se när Cambridge Analyticas chefer fångas på dold kamera: "Skicka några flickor till kandidatens hus, vi har stor erfarenhet av det".

Styrelsen för valkampanjsbolaget Cambridge Analytica har beslutat att stänga av vd:n Alexander Nix, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Beslutet innebär att vd:n omedelbart måste lämna sin tjänst för att bolaget ska kunna genomföra en självständig granskning.

Cambridge Analytica har hamnat i hetluften efter att det blev känt att uppemot 50 miljoner amerikaners personliga information på Facebook kan ha lagrats i flera år av bolaget, utan att Facebookanvändarna själva godkänt eller informerats om det – något som kan bryta mot amerikansk lag.

Läs mer: Amerikansk myndighet utreder Facebook 

Under måndagen publicerade brittiska tv-kanalen Channel 4 News en wallraffande granskning av bolaget, där det framkom att vd:n och andra toppchefer i bolaget inte tvekade till att använda mutor, tidigare spioner och prostituerade för att sätta dit kundernas politiska motståndare.

– Vi erbjuder en stor summa pengar till kandidaten, för att finansiera hans kampanj i utbyte mot land till exempel. Vi har allt inspelat, vi kommer sudda ut ansiktet på vår man och publicera det på internet, säger Alexander Nix under ett samtal som spelas in i hemlighet av Channel 4 News reporter.

I ett annat samtal säger han:

– Många av våra kunder vill inte att det ska märkas att de anlitar ett utländskt företag. Så om vi börjar jobba kan vi skapa påhittade identiteter och hemsidor, vi kan vara studenter som gör undersökningar med koppling till ett universitet, vi kan vara turister, det finns så många möjligheter vi kan titta på. Jag har mycket erfarenhet av detta.

Läs mer: Cambridge Analytica-skandalen – detta har hänt  

Bolagets styrelse ser allvarligt på vd:ns samtal.

”Nix kommentarer som i hemlighet spelats in av Channel 4 och andra anklagelser representerar inte företagets värden eller verksamhet och hans avstängning visar det allvar vi se med överträdelsen” skriver styrelsen i pressmeddelandet.

Under Alexander Nixs avstängning kommer Alexander Tayler, som också var med i samtalen med Channel 4 News reporter, att vara vd för bolaget så att ”en självständig utredning kan granska kommentarerna och anklagelserna”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.