Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 03:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/cannabisjatte-sparkar-vd-efter-oenighet/

Ekonomi

Cannabisjätte sparkar vd efter oenighet

Cannabisodling på Canopy Growths fabrik i den kanadensiska orten Smiths Falls. Foto: Eva Tedesjö

Styrelsen i Canopy Growth, världens största börsbolag med verksamhet inom cannabis, har sparkat vd och grundare Bruce Linton med omedelbar verkan, enligt ett pressmeddelande från bolaget. Aktien rasade 7 procent på beskedet.

Direkt Text

Bruce Linton, som var med och grundade bolaget 2013, kommenterade beskedet i en intervju med CNBC på onsdagen.

– Det är inte fråga om att jag beslutat mig för att ”kliva åt sidan”. Jag har sparkats ut, sade Bruce Linton i en referens till Canopys pressmeddelande framhävande den mildare formuleringen.

Vd-rollen har varit delad med Mark Zekulin, som nu går in som ensam vd under en period där en efterträdare till Bruce Linton ska sökas.

– Ibland finns det kanske en anledning till att entreprenörer är entreprenörer i det att de kanske egentligen inte alltid är något vidare anställningsbara, sade Bruce Linton.

Som orsak bakom avpolletteringen pekade den avsatte vd:n på hans krav om att omstrukturera bolagets styrelse efter att Canopy slutit avtal om en kapitalinfusion på 4 miljarder dollar från bryggerikoncernen Constellation Brands i november, vilket gav spritbolaget 35 procent av det kanadensiska cannabisbolaget.

Canopys börsresa sedan introduktionen på Wall Street 2014 har varit explosionsartad. Från att ha handlats kring 2 dollar under 2016 handlas aktien för närvarande kring 40 dollar efter att förhandelsraset hämtats ikapp strax innan öppning.

Läs även: Pensionsbolag äger cannabisaktier