Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Capio säljs till internationell vårdjätte

Capio som bland annat äger S:t Görans sjukhus säljs. Arkivbild.
Capio som bland annat äger S:t Görans sjukhus säljs. Arkivbild. Foto: Nicklas Thegerström

Vårdbolaget Capios styrelse rekommenderar enhälligt aktieägarna att acceptera vårdbolaget Ramsay Générale de Santés nya bud på bolaget. Beslutet fattades på onsdagen. 

Det var i juli som vårdjätten Ramsay Healtch Cares franska bolag gav ett uppköpserbjudande till aktieägarna i Capio om att sälja samtliga sina aktier för 48:50 kronor per aktie. Då valde Capios styrelse att avvisa erbjudandet på grund av att Ramsay ville ha en anslutningsgrad på 90 procent för att köpet skulle genomföras.

Under torsdagen höjde Ramsay budet till 58 kronor per aktie, vilket Capios styrelse uppmanar aktieägarna att godta. Styrelseordförande Michael Wolf säger att budet är ”prismässigt en väldigt bra nivå”.

– Då acceptanskravet var 90 procent ansåg vi att transaktionsrisken var för hög jämfört med det alternativet som vi lade fram till bolagsstämman om att sälja Frankrike och behålla Norden. Sen har Ramsay valt att sänka acceptanskravet till 75 procent och styrelsen bedömer därför att det är det bästa alternativet för Capios aktieägare, säger han.

Ramsay Générale de Santés är marknadsledande på den franska marknaden och i och med köpet av Capio stärker bolaget sin position i de franska regioner där Ramsay är svagare, menar Kristofer Liljeberg, analytiker på Carnegie.

– Norden blir ett nytt ben för Ramsay. Capio Norden driver mycket primärvård i form av bland annat vårdcentraler som är nytt för dem. Ramsay ser också möjligheter med Capios digitala satsning och vad man kan göra med den i andra marknader, säger han.

Samtidigt meddelar styrelsen att den extra bolagsstämman ställs in. Planerna på att sälja Capio Frankrike till Vivalto Santé läggs därför på is.

– Det här budet visar att Ramsay är väldigt intresserade av Capio i och med att de varit så envisa. De är intresserade av vår nordiska verksamhet där vi ligger långt fram med digitaliseringen. I Frankrike ser de väl samma möjligheter som Vivalto gör, med en bra verksamhet som jobbar på ett modernt sätt, säger Michael Wolf.

Men enligt analytiker som DN pratat med ska samtalen med Vivalto om att avyttra den franska delen av Capio ha varit en taktik för att driva upp Ramsays bud på hela Capio.

Ramsay ”förutser för tillfället inga väsentliga förändringar till följd av förvärvet för Capios eller RGdS (Ramsays) anställda, innefattande deras anställningsvillkor och de platser där bolagen i dag bedriver verksamhet”, enligt pressmeddelandet.

– Den franska delen av Capio kommer att integreras med Ramsay där. Den nordiska verksamheten tror jag initialt drivs vidare som den görs i dag. Ramsay har ingen intern kunskap om Norden och de är helt beroende av Capios nordiska organisation, säger Kristofer Liljeberg.

Ramsay Health Care driver 235 sjukhus i Frankrike, Italien, Australien, Storbritannien, Malaysia, Indonesien och Maldiverna. Den franska delen av bolaget, Ramsay Générale de Santé, driver 120 sjukhus i Frankrike och är ett av landets största vårdbolag.

Läs mer: Franska Ramsay höjer bud på sjukvårdsbolaget Capio 

Läs mer: Capio nobbar budet från franska vårdjätten 

Läs mer: Capio i diskussioner om avyttring 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.