Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 02:31 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/carl-eric-bjorkegren-kan-komma-att-dodforklaras/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Carl-Eric Björkegren kan komma att dödförklaras

Carl-Eric Björkegrens barn ansöker om hans dödförklaring. Därmed skrivs ett nytt kapitel i den märkliga historien om miljardären som gick i konkurs och sedan försvann.

Om Carl-Eric Björkegren fortfarande lever måste han höra av sig till avdelning 3 på Stockholms tingsrätt före den 7 november nästa år. Annars blir han dödförklarad.

Det har gått tio år sedan han försvann. Den siste som såg honom var hans filippinske butler. Han var inbokad på ett flyg till Stockholm, men när butlern kom till villan i Viken för att köra honom till Ängelholms flygplats var han borta.

Han har "setts" på många olika ställen och i många olika länder, men det har aldrig funnits någon substans i ryktena.
- För oss i familjen har det länge stått klart att han inte är i livet, säger yngste sonen Carl Björkegren.

Barnen vill nu få honom dödförklarad för att kunna sätta upp en minnessten över fadern.
- Vi har inga förhoppningar om att polisutredningen ska kunna få fram fler uppgifter om pappa.

Carl-Eric Björkegren hade levt på stor fot. Han hade en konstsamling värd åtskilliga miljoner, med verk av Picasso, Monet och Chagall. Dem visade han gärna upp i bostaden, det gamla Dansmuseet i Diplomatstaden i Stockholm.

Han var en sällskapsmänniska som hade ett stående bord på Operabaren varje lördag eftermiddag, dit släkt, vänner och affärsbekanta kunde komma. Hans Rolls-Royce fick köra i taxifilen. Konst, brudar och boxning var hans stora intressen, berättade han för DN:s Sven-Ivan Sundqvist i en intervju.

Överdådiga gester var helt i hans stil - han ropade in operasångerskan Christina Nilssons smaragdörhängen åt sin dåvarande följeslagerska. (De finns nu på Smålands museum i Växjö.) Som generalkonsul för Guinea hade han tillgång till billig sprit.

Sven-Ivan Sundqvist berättar en typisk Björkegren-historia: De firade nyårsafton ihop, men framåt kvällen ledsnade Carl-Eric Björkegren och drog med sig Sven-Ivan till teverummet, där de tittade på boxning och drack konjak och missade tolvslaget till damernas förtret.

Fallet blev stort. När allting sprack och konkursen kom var Carl-Eric Björkegren skyldig 1,3 miljarder kronor. Konstverken såldes på auktion och Carl-Eric Björkegren retirerade till villan i Viken.

Det har spekulerats mycket i om han blev mördad av hämndlystna fordringsägare, eller om han tog livet av sig.
- Det är absolut inte sannolikt att han begick självmord, säger Carl Björkegren.
- Han var inte den typen.

Kommissarie Börje Sjöholm vid länskriminalen i Skåne som har hand om polisutredningen tror varken på självmord eller flykt utomlands.
- Han var en ganska bortskämd person, som var van vid att få hjälp med det mesta. Att han skulle kunna arrangera ett spårlöst försvinnande är svårt att tro.

Polisen kallar utredningen en mordutredning.
- Vi tror inte på butlerns historia, det finns luckor där vad det gäller tiderna. Men vi har ingen formell misstanke och letar inte efter någon.

Att barnen ansöker om dödförklaring påverkar inte mordutredningen, även om inget nytt har tillkommit där på flera år.
- Vi har femton år till på oss innan fallet preskriberas, säger Börje Sjöholm.

Advokat Peter Näslund arbetade i tolv år med konkursboet.
- En dödförklaring påverkar inte skuldsituationen, säger han. Det varken förbättrar eller försämrar fordringsägarnas möjlighet att få betalt. Men det finns i dag ingen som sitter och väntar på att det ska komma in något från Carl-Eric Björkegren.

Om och när dödförklaringen kommer bildas ett dödsbo som också får förklaras i konkurs, eftersom det inte finns några tillgångar.

Sandvik-koncernen har troget betalat ut pension till Carl-Eric Björkegren i alla år, 50.000 kronor i månaden. Nu har betalningarna upphört. Pengarna har gått till borgenärerna i konkursboet och på sista tiden till kronofogden. Björkegren har kvar en skatteskuld på en halv miljon kronor.

Skatteverket har sin egen omskrivning för det mest mystiska försvinnandet i svenskt näringsliv. Vid namnet Carl-Eric Björkegren står: "Utvandrad eller överförd till obefintligregistret."

Född:Eslöv 1920. Fadern var trävaruhandlare.Karriär:

Född: Eslöv 1920. Fadern var trävaruhandlare.
Karriär: Reservofficer, civilekonom vid Handelshögskolan i Göteborg, nästan 30 år i Sandvik, där han slutade som vice vd. Därefter blev Carl-Eric Björkegren fastighetsklippare och konstsamlare. Miljardär som gick i konkurs 1991 när fastighetsbubblan sprack.
Familj: Två söner och tre döttrar med tre olika fruar. Den fjärde frun var han skild från när han försvann.
Försvinnandet: Carl-Eric Björkegren anmäldes försvunnen den 2 juni 1994. Sedan dess finns det inga spår efter honom.

Bild

När fastighetsbubblan sprack återstod bara att sälja alla konstverken på auktion.

Från villan i Viken i Skåne kunde man se ut över Öresund.

DN i går.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.