Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 04:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/carl-henric-svanberg-vill-att-sverige-tar-taten-i-gron-omstallning/

EKONOMI

Carl-Henric Svanberg vill att Sverige tar täten i grön omställning

Carl-Henric Svanberg bor på Östermalm och promenerar gärna i Stockholm.
Foto: Magnus Hallgren

Han var ordförande i brittiska energibolaget BP vid oljekatastrofen i Mexikanska golfen och är en av bilindustrins mest kända namn. Nu vill näringslivstoppen se till att Sverige blir ledande i den gröna omställningen.

– Vi måste se till att vi inte tappar tempo, säger Carl-Henric Svanberg.

För tio år sedan besökte Carl-Henric Svanberg den amerikanska delstaten Alaska under några veckor på sommaren. Då var det vad han beskriver som typiskt Alaskaväder med 15 grader och regn stor del av tiden. När han i fjol återvände hade temperaturen gått upp med tio grader och skogsbränder härjade okontrollerat.

– Laxarna dog och björnarna tog sig till städerna för att leta efter mat. Det gjorde mig bekymrad. Det kan ha varit en udda sommar men jag tror att de flesta av oss känner av förändringarna, säger han.

DN träffar Carl-Henric Svanberg i pampiga lokaler på Östermalm som tillhör Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Han är ordförande för institutionen som arbetat fram en rapport med nio punkter som föreslår hur coronakrisen kan användas för att ställa om mot ett grönare samhälle (se faktaruta).

– Fossilt bränsle till låga priser skapade förutsättningar för den industriella utvecklingen och lade grund för vårt välstånd. Nu måste vi skapa ett grönt samhälle med grön energi. Coronakrisen är inget skäl att tappa tempo, säger Carl-Henric Svanberg.

IVA:s lokaler på Grev Turegatan i Stockholm var tidigare ett nöjespalats.
Foto: Magnus Hallgren

Den tidigare koncernchefen för Ericsson, ordföranden för oljejätten BP under läckan i mexikanska golfen och nuvarande styrelseordförande i AB Volvo har slagit sig ner i en skinnfåtölj. Det är dagen efter att Volvokoncernen meddelat att 4.100 tjänster försvinner, varav 1.250 i Sverige.

– Alla företag måste kunna växla upp och växla ned i kriser för att möta svårigheter från en styrkeposition, säger Carl-Henric Svanberg om beskedet och återgår till den gröna omställningen.

Det tuffa ekonomiska läget för företag och länder till följd av pandemin hindrar inte satsningar på klimatet, anser han. Europas uppgift är att exportera kompetens och teknik till stora ekonomier med många människor i Asien, där Sveriges förutsättningar för att leda den gröna omställningen som goda, enligt Svanberg.

– Klimatfrågan är en stor utmaning för alla länder men Sverige är ett land där vi alla är nära varandra och talar med varandra på ett bra sätt, därför tror jag att vi kommer att hitta lösningar.

Finns det något från tiden på BP som bidrar till ditt engagemang i miljöfrågan?

– När jag gick in i BP var jag övertygad om att världen stod inför en övergång till grönare alternativ och jag ville vara med i omställningen. Sedan kom olyckan som de flesta känner till som gjorde att vi tappade tempo, men det slutade på ett bra sätt. Företaget är inne i en förändringsprocess.

Utöver den gröna omställningen ringar han in två andra viktiga förändringar som pågår i världen: digitaliseringen och de politiska strömningarna som gör att det finns anledningar för Europa att sluta leden, säger han.

– EU måste skapa en effektiv inre marknad som gör att vi kan få ut styrkan i vad som är världens största enskilda handelsområde.

Därtill nämner han mer protektionistiska tendenser hos USA och Kina. Han tror att en effekt av krisen blir kortare leveranskedjor till följd av högre löner i flera tillverkningsländer.

– På 1990-talet hade framför allt Kina ökat sin kompetens och produktivitet utan att lönerna gått upp. Det gjorde det positivt att lägga tillverkningen där. Nu har lönerna gått upp och det har blivit viktigare för företag att produktionen finns närmare huvudverksamheten.

Carl-Henric Svanberg hamnade i en kritikstorm i USA i samband med oljeläckan efter att ha sagt ”we care about the small people”. Formuleringen användes i ett framträdande efter ett möte i Vita huset. BP förklarade det senare med en miss översättningen, där Svanbergs engelska feltolkats.
Foto: Magnus Hallgren

Situationen i USA, med hög arbetslöshet, oroligheter som följt av polisvåldet och det kommande valet får konsekvenser för världsekonomin, säger Svanberg.

– Vinner Trump blir USA säkert mer av en särkraft, om Biden vinner blir USA sannolikt mer samarbetsvilligt. Men när det kommer till USA:s Kinapolitik är det ingen större skillnad mellan Trump och Biden, säger han.

Carl-Henric Svanberg tror att det tar ”ett par år” innan samhället återgått till ett mer normalt läge efter coronakrisen, men då med en högre grad av digitalisering. Investeringarna i artificiell intelligens i Europa halkar efter jämfört med i Kina och USA, säger han, och tillägger att det finns en anledning att ta ett kliv fram i ”morgondagens industri”.

– Investeringar i tech och utbyggnaden av 5G skapar förutsättningar för att bygga ett helt annat samhälle. Men det ställer också krav på att alla i samhället får chansen att vidareutbilda sig, säger han.

Hur ser du på Sveriges coronastrategi?

– Sverige beskrivs internationellt som ett särfall men i verkligheten tror jag inte skillnaden är så stor. I Sverige har vi en tradition av att lita på myndigheter och här fungerar vägledning lika bra som regler gör i andra länder, säger Carl-Henric Svanberg.

Fordonstillverkaren Volvo drar ner med 4100 tjänstemän

Läs mer: Carl Johan von Seth: Nytt hopp i svensk ekonomi – men långt till återhämtning

Läs mer: Maria Gunther: Finns inget vaccin mot klimatförändringar