Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 04:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/carl-johan-von-seth-darfor-ar-svenska-kronan-starkare-an-pa-lange/

Ekonomi

Carl Johan von Seth: Därför är svenska kronan starkare än på länge

Grafik: Stefan Rothmaier

Sedan april har den svenska kronan stärkts mot nästan alla andra valutor i världen. Det gynnar den hårt pandemidrabbade detaljhandeln i Sverige, men går ut över industrin som också lider.

Dessutom ökar det sannolikheten för en räntesänkning.

Mitt i pandemin har den svenska kronan – lågt värderad under lång tid – fått upprättelse på valutamarknaderna. För första gången sedan 2018 kostar dollarn en bit under 9 kronor. Euron, den danska kronan (som är knuten till euron) och den norska kronan är billigare än på flera år.

Varför har det blivit så?

Det heter att den svenska valutan är riskberoende: I en osäker världsekonomi sjunker kronan. På det sättet brukar kronkursens upp- och nedgångar återspegla de böljande rörelserna på världens börser. Dollarns mönster är i regel det omvända. Den stärks av oro.

Att kronan under våren först rasade i värde och sedan återhämtade sig hänger delvis också ihop med motsvarande vändningar på finansmarknaderna. Rakt ned. Sedan upp.

De svängningarna är i sin tur kopplade till de stora stimulanser som centralbanker och regeringen sjösatte under våren. Amerikanska Federal Reserves stödprogram hjälpte till att vända börsnedgången.

I dag har USA en styrränta som i princip är noll. I Sverige har vi, sedan Riksbanken höjde i december förra året, samma. Räntorna har alltså mötts på nollpunkten, och det har i sig också har bidragit till kronans revansch. För globala placerare är det inte längre, relativt sett, en kostnad att ha tillgångar i kronor.

Att Sveriges ekonomi väntas klara sig skapligt jämfört med euroområdet och att USA står inför en stormig politisk höst kan samtidigt ha stärkt valutan.

Spelar det någon roll? En starkare krona får vissa konsekvenser för återhämtningen i Sverige. Balansen förskjuts. För exportbolagen blir den dyra kronan en liten konkurrensnackdel när världsekonomin börjar snurra igen. Svenska importföretag – butiker, inte minst – vinner. Återhämtningen kan därför bli aningen mer driven av inhemsk konsumtion. Det behöver inte vara någon nackdel.

Dessutom kan kronkursen väga in i Riksbankens räntebeslut. En starkare krona ger lägre inflation, eftersom importvaror blir billigare. Om det i sin tur påverkar människors förväntningar om inflationen blir det en faktor som talar för en räntesänkning senare i år eller nästa.

Ämnen i artikeln

Räntan
Riksbanken
Valutor
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt