Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 09:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/carl-johan-von-seth-darfor-avviker-ingves-fran-sommarens-rantetrend/

Ekonomi

Carl Johan von Seth: Därför avviker Ingves från sommarens räntetrend

Riksbanken låter styrräntan ligga kvar på minus 0,25 procent, men håller samtidigt fast i sin plan att höja kring årsskiftet. Det går emot trenden bland andra centralbanker.

DN:s Carl Johan von Seth svarar på tre frågor om onsdagens räntebesked.

Innehöll dagens räntebesked någon överraskning?

– Som väntat låter Stefan Ingves och hans kolleger styrräntan ligga kvar på minus 0,25 procent. Men det som inte alls var självklart var att Riksbanken också skulle hålla fast i sin plan – den som brukar kallas räntebanan – som innebär att det kommer en höjning kring årsskiftet.

– Vårens och sommarens trend bland de stora centralbankerna har annars varit att man ställt dörren på glänt för nya räntesänkningar. Skälet är att den globala konjunkturen börjar sloka. Många tror att amerikanska Fed kommer att sänka styrräntan redan i slutet av juli. Euroländernas centralbank ECB kan också öka sina stimulanser.

Varför signalerar inte också Riksbanken räntesänkningar?

– Riksbanken understryker att det finns faror i ekonomin just nu. Men räntesättarna i direktionen har än så länge inte velat ta ut olyckan i förväg. Och än så länge ligger inflationen och inflationsförväntningarna nära Riksbankens mål.

– En faktor är också den svaga kronan. Tidigare har Riksbanken varit rädd för att en högre styrränta i Sverige ska leda till en alltför stark krona. Men nu har kronan i stället blivit så svag att det inte längre är en risk.

Vad innebär beskedet för bolånen och kronkursen?

– Även om Riksbanken fortfarande planerar försiktiga räntehöjningar framöver verkar det alltmer sannolikt att räntan kommer att vara låg under ganska lång tid framöver. Under sommaren har räntorna på svenska statsobligationer sjunkit till minusnivåer. Att bolånen snabbt skulle bli dyrare verkar inte troligt.

– Kronkursen kan samtidigt stärkas av beskedet. Om Fed och ECB stimulerar samtidigt som Riksbanken sitter still i båten stärker det värdet på vår valuta.