Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 18:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/carl-johan-von-seth-darfor-sjosatts-jattestimulanser-for-eurolanderna/

Ekonomi

Carl Johan von Seth: Därför sjösätts jättestimulanser för euroländerna

Europeiska centralbankens chef Mario Draghi. Foto: Daniel Roland/AFP

I en ny offensiv för att stimulera europeisk ekonomi sänkte centralbanken ECB sin styrränta på torsdagen.

DN:s Carl Johan von Seth svarar på fem frågor om torsdagens helomvändning i centralbanken.

Vad var torsdagens budskap från ECB?

ECB-chefen Mario Draghi är känd för det han sa under eurokrisen 2012: Centralbanken lovade då att göra ”vad som än krävs” för att rädda den europeiska valutan från undergång.

Nu är Draghi på väg att lämna banken – mandatet löper ut nästa månad – och han slutar i samma bestämda stil. Torsdagens budskap var att ECB kommer att göra vad som krävs för att få upp den låga inflationen i euroekonomierna. Offensiven man lanserade var överraskande stark och kommer att ses som en milstolpe i ECB:s politik.

Vad innehåller de nya stimulanserna?

Först och främst sänker ECB en av sina styrräntor från minus 0,4 till minus 0,5. Det är den första räntesänkningen på över tre år, vilket är symboliskt i sig.

Men minst lika viktigt är att ECB återigen ska starta det som kallas kvantitativa lättnader, QE. Det innebär att centralbanken använder nytillverkade elektroniska pengar för att köpa statsobligationer, med målet att hålla nere räntorna ytterligare.

En kanske ännu viktigare nyhet är att ECB nu säger att centralbanken ska fortsätta med dessa stimulanser – både superlåga styrräntor och obligationsköp – så länge som det bara krävs för att inflationen ska börja stiga igen. Det finns alltså ingen deadline i åtgärderna. Det ses som betydelsefullt att centralbanken lovar en sådan sak.

Varför sjösätts stimulanserna nu?

Till bakgrunden hör att tysk ekonomi går knackigt. Världsekonomin har börjat skaka, och det märks i Europa.

Men en viktig faktor är också att inflationen i euroländerna redan ligger på väldigt låg nivå, märkbart lägre än ECB:s mål som är att hålla inflationen nära men under 2 procent. Nu är den snarare kring 1 procent.

Om konjunkturen viker mer ordentligt kan man befara att inflationen rör sig mot noll, eller ännu lägre, mot deflation. Det vill man till varje pris undvika.

Vilka blev reaktionerna?

Finansmarknadens förväntningar var höga inför torsdagens besked. Draghi och flera av hans kolleger har under sommaren i princip lovat att nya, stora stimulanser är på väg. 

Ändå överraskade ECB med sitt starka språk. Börserna steg som reaktion på beskedet, marknadsräntorna sjönk och den svenska kronan stärktes mot euron. Det gjorde även dollarn.

President Donald Trumps var irriterad. Han twittrade snabbt att ECB försöker sänka eurons värde och skada amerikansk export. Draghi värjde sig starkt mot den anklagelsen under torsdagens presskonferens.

Vad kommer stimulanserna få för konsekvenser?

En effekt är att det nu blir snäppet svårare för Riksbanken att höja den svenska styrräntan i december, vilket är planen. Ifall räntorna fortsätter att sjunka i Europa och Riksbanken samtidigt går i motsatt riktning blir effekten en större åtstramning i Sverige. Det vill Stefan Ingves och hans kolleger förmodligen undvika.

Christine Lagarde, som tills nyligen var chef för Internationell valutafonden och nu är på väg att ta över efter Draghi, får samtidigt ett svårt jobb. ECB:s utlovade stimulanser är varken okontroversiella eller okomplicerade att genomföra i praktiken. Det finns både snårig juridik och biverkningar i ekonomin att hålla ögonen på.

Lagarde har sagt till euroländernas regeringar att hon kan behöva hjälp att stimulera ekonomierna. ”Jag är inte en fe”, sa hon nyligen i ett tal i Europaparlamentet. Centralbanken kan inte göra allt. Om konjunkturen försämras kan det enligt henne krävas budgetpolitiska åtgärder. Det var ett budskap som även Mario Draghi – något oväntat – framförde på torsdagen.