Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 05:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/carl-johan-von-seth-domen-over-oljeindustrin-har-redan-fallit/

Ekonomi

Carl Johan von Seth: Domen över oljeindustrin har redan fallit

Att oljan orsakar fattigdom, krig och klimatförödelse är ställt utom rimligt tvivel.

Men går det att få industrin fälld i domstol? Åklagare och enskilda människor världen över går på offensiven.

Rätta artikel

1997 var oljeindustrin en bransch med glödande självförtroende.

”No guts, no glory”, hette det hos Lundin, som detta år kastade sig in i ett djärvt och ödesdigert äventyr i södra Sudan.

Flera av de internationella oljejättarna fanns vid den här tiden bland världens tio högst värderade börsbolag. Upptäckten av nya oljereserver sågs i de flesta länder fortfarande som en lottovinst.

Klimatfrågan fanns visserligen där. Men dess närvaro var knappast något kännbart hot mot företagens tillväxt och vinster.

Så ser verkligheten inte ut drygt 20 år senare. För det första har ekonomin förändrats. Amazon, börsnoterat just 1997, är nu världens tredje största företag. Tillsammans med bolag som Google och kinesiska Tencent har de petat ned oljeindustrin från listan över de största företagen.

För det andra har det skett en liten kunskapsrevolution kring oljan. Sedan mitten av 1990-talet har det forskats intensivt på den giftiga länken mellan naturresurser och fattigdom och krig.

Sambandet ses numera som okontroversiellt. Oljan är ingen välsignelse som sprider välstånd och social harmoni. Tvärtom är den nästan alltid en pest. I sina spår lämnar den politiskt och ekonomiskt förfall och inbördeskrig. Det vet vi nu.

Dessutom märks klimathotet numera i balansräkningarna. Och oljebolagen är inte längre så kaxiga. Insikten sprids bland investerare att deras dagar är räknade.

Chefen för det statliga saudiska energibolaget Saudi Aramco kallade det nyligen en ”perceptionskris”. Men att tvätta bort oljans förlorarstämpel kommer att bli svårt.

Ett konkret uttryck för det är den norska regeringens nya förslag om att låta landets stora oljefond avveckla delar av sitt innehav i oljeindustrin. Efter beskedet i fredags föll många av företagens aktier. Fonden kommer dock att behålla aktier i stora fossilbolag som ställer om.

Ett exempel är Shell, som numera talar om att bli världsledande inom elförsörjning. 1997 hade strategin uppfattats som ett skämt.

Det är också en trend att oljeindustrin dras inför domstol. Åklagare i New York inledde i höstas en stämning mot jätten Exxon, som anklagas för systematisk mörkläggning av bolagets insikter om klimathotet.

Projektet Climate Case Chart vid Columbiauniversitetet listar 23 liknande processer mot bolag utanför USA. Många fler fall pågår inom landet. Men där har rättsläget också visat sig knivigt. Även om domen över industrin redan har fallit på ett allmänt plan är de enskilda fallen komplicerade.

Detsamma kan sägas om det väntade åtalet mot Lundin, som gäller inblandning i svårbevisade folkrättsbrott.

Att ett land som Sudan är extremt sårbart för separatism och väpnade konflikter kopplade till oljan står dock klart. Lundintopparnas förvåning över den blodiga katastrof som åklagaren försöker knyta dem till beror antingen på okunnighet eller på en särskild sorts naiv cynism.

Ian Lundin: ”Hur kan två personer orsaka ett krig?” 

Läs mer: Detta handlar fallet Lundin Petroleum om