Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 18:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/carl-johan-von-seth-finska-medborgarlonen-kan-paverka-debatten-om-svensk-a-kassa/

Ekonomi

Carl Johan von Seth: Finska medborgarlönen kan påverka debatten om svensk a-kassa

De första resultaten av Finlands försök med basinkomst har just presenterats. 

DN:s Carl Johan von Seth svarar på tre frågor.

Carl Johan von Seth
Rätta artikel

Vad visade experimentet?

Fredagens rapport var egentligen en aptitretare till utvärderingen av Finlands tvååriga experiment med basinkomst. Än så länge har forskarna bara några av siffrorna från programmets första år.

Men här finns flera intressanta saker. I gruppen som fick ”medborgarlön” – 560 euro i månaden mellan 2017 och 2018 – verkar sysselsättningen inte ha påverkats särskilt radikalt. Däremot verkar livet ha förändrats på andra sätt. Stressen minskade och fler upplevde en bättre hälsa.

Det mest iögonfallande resultatet är att basinkomsten gav många en starkare framtidstro och större självförtroende. Även tilliten till andra människor och till politiker ökade.

Vilka slutsatser kan man dra?

Problemet med det finska försöket är att man aldrig testade en allmän basinkomst. Det var en viss grupp arbetslösa som slumpmässigt valdes ut och fick en garanterad utbetalning under två år. De har jämförts med andra i en likartad situation.

Hur det stora flertalet människor skulle påverkas av en basinkomst kommer vi alltså inte att få veta.

Kommer försöket att påverka politiken?

Det är högst osannolikt att Finland inför en riktig basinkomst. Partierna verkar inte intresserade. Stödet i väljarkåren är dessutom svagt när man ställer frågor om specifika förslag. Förra året släppte OECD också en rapport som visade att en basinkomstreform i Finland skulle öka fattigdomen.

Inför det finska riksdagsvalet i april är bidragsfrågorna samtidigt heta. Systemet är oerhört krångligt, med över 100 olika ersättningar. Partierna är intresserade av att öka sysselsättningen, förenkla och få bukt med det som i Finland kallas ”flitfällan” – att det i många fall inte lönar sig att börja jobba. Basinkomstförsöket kan påverka den debatten.

Andra länder kommer också att titta resultaten. Enligt januariavtalet ska Stefan Löfvens regering snart påbörja en reform av a-kassan. I den frågan kommer säkert finska siffror att användas som argument – från flera sidor.

Läs mer: Finskt försök med medborgarlön gav bättre hälsa

Fick basinkomst i två år – skriver om åren som försökskanin