Ett decennium efter den första hajpen har bitcoin ännu inte slagit igenom som pengar. Nu lanseras i stället de första statliga elektroniska valutorna. De kan få sitt genombrott snabbare.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-15 17:04
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/carl-johan-von-seth-framtidens-pengar-blir-nog-inte-bitcoin/
Borgmästaren i Suzhou, tiomiljonersstaden väster om Shanghai, stod på scenen.
– Känn den digitala valutans framtida behag!
Det var i december som myndigheterna lanserade prestigeprojektet. Den elektroniska yuanen, en digital form av kontanter som ges ut och hanteras av Kinas centralbank, testas nu lokalt.
Pengarna används i en app, lite som Swish i Sverige, och kan användas i butik eller på nätet. Men allt sker utan mellanhänder, direkt i centralbankens system, med pengar som backas upp av staten.
När betaljätten Paypal i höstas meddelade att de satsar på elektroniska valutor skapade det ny entusiasm och spekulationshandel kring bitcoin. Men en viktig del i Paypals offensiv, som inte har skapat samma rubriker, är att bolaget förbereder sig för det som kallas digitala centralbanksvalutor. Som den digitala yuanen.
Läser man pressmeddelandet från oktober noga verkar det faktiskt som att Paypal-vd:n Dan Schulman har högre förväntningar på dem än på kryptovalutorna.
Det är inte så förvånande. Bitcoin bygger en idé om pengar och betalningar utan statlig inblandning. Den tanken har – även om priset har skjutit i höjden – hittills inte slagit igenom. Bitcoin används fortfarande inte till det som är det tänkt: som pengar, betalningsmedel, cash.
Mycket talar emot att den drömmen någonsin kommer att besannas. Tio år efter den första hajpen är det oklart om bitcoin rent tekniskt skulle klara att hantera någon större volym betalningar.
Pengar har också vad man kallar nätverkseffekter. Ingen har någon glädje av en valuta som bara ett fåtal använder. Poängen är alla andra kör med samma mynt. Det skapar en tendens till monopol. Monopol som stater är ytterst måna om, har det också visat sig när de börjat utmanas.
I Sverige fortsätter Riksbankens att utveckla det som kallas e-kronan. En statlig utredning tillsattes för en månad sedan.
I Suzhou började den elektroniska yuanen användas av konsumenter inom några dagar efter lanseringen.
Stater har, på gott och ont, ett stort övertag över bitcoinspekulanterna.
Läs mer: Storföretag bakom nya rekordnivåer