Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-15 17:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/carl-johan-von-seth-framtidens-pengar-blir-nog-inte-bitcoin/

Ekonomi

Carl Johan von Seth: Framtidens pengar blir nog inte bitcoin

Ett decennium efter den första hajpen har bitcoin ännu inte slagit igenom som pengar. Nu lanseras i stället de första statliga elektroniska valutorna. De kan få sitt genombrott snabbare.

Borgmästaren i Suzhou, tiomiljonersstaden väster om Shanghai, stod på scenen.

– Känn den digitala valutans framtida behag!

Det var i december som myndigheterna lanserade prestigeprojektet. Den elektroniska yuanen, en digital form av kontanter som ges ut och hanteras av Kinas centralbank, testas nu lokalt.

Pengarna används i en app, lite som Swish i Sverige, och kan användas i butik eller på nätet. Men allt sker utan mellanhänder, direkt i centralbankens system, med pengar som backas upp av staten.

När betaljätten Paypal i höstas meddelade att de satsar på elektroniska valutor skapade det ny entusiasm och spekulationshandel kring bitcoin. Men en viktig del i Paypals offensiv, som inte har skapat samma rubriker, är att bolaget förbereder sig för det som kallas digitala centralbanksvalutor. Som den digitala yuanen.

Läser man pressmeddelandet från oktober noga verkar det faktiskt som att Paypal-vd:n Dan Schulman har högre förväntningar på dem än på kryptovalutorna.

Det är inte så förvånande. Bitcoin bygger en idé om pengar och betalningar utan statlig inblandning. Den tanken har – även om priset har skjutit i höjden – hittills inte slagit igenom. Bitcoin används fortfarande inte till det som är det tänkt: som pengar, betalningsmedel, cash.

Mycket talar emot att den drömmen någonsin kommer att besannas. Tio år efter den första hajpen är det oklart om bitcoin rent tekniskt skulle klara att hantera någon större volym betalningar.

Pengar har också vad man kallar nätverkseffekter. Ingen har någon glädje av en valuta som bara ett fåtal använder. Poängen är alla andra kör med samma mynt. Det skapar en tendens till monopol. Monopol som stater är ytterst måna om, har det också visat sig när de börjat utmanas.

I Sverige fortsätter Riksbankens att utveckla det som kallas e-kronan. En statlig utredning tillsattes för en månad sedan.

I Suzhou började den elektroniska yuanen användas av konsumenter inom några dagar efter lanseringen.

Stater har, på gott och ont, ett stort övertag över bitcoinspekulanterna.

Läs mer: Storföretag bakom nya rekordnivåer

Läs mer: Svenska bolag bakom bitcoinbluff

Läs mer: Kinberg utreder framtidens betalmarknad

Ämnen i artikeln

Bitcoin
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt