Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 21:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/carl-johan-von-seth-fullskaligt-handelskrig-rycker-narmare-i-rasande-fart/

Ekonomi

Carl Johan von Seth: Fullskaligt handelskrig rycker närmare i rasande fart

01:33. Så slår Trumps tullar mot din ekonomi – DN förklarar.

Torsdagens förhandlingar mellan USA och Kina ledde inte till några framsteg. President Trump höjde därför tullarna på fredagsmorgonen.

DN:s Carl Johan von Seth svarar på tre frågor om utvecklingen.

Rätta artikel

Varför trappas läget upp just nu?

– I söndags anklagade Donald Trump Kina för att förhala förhandlingarna mellan de två länderna. Läckor till nyhetsbyrån Reuters bekräftar också att de kinesiska förhandlarna nyligen skickade omfattade ändringar i ett utkast till ett avtal. Ett avtal som USA trodde kunde skrivas under denna vecka.

– Insatserna har därför höjts inför veckans förhandlingar i Washington. Trump har hotat att höja de omfattande tullar mot Kina som infördes förra året. Kina har svarat att de i så fall kommer att införa motåtgärder. Eftersom det hittills inte verkar ha skett några framsteg skrider USA nu till verket. På fredagsmorgonen höjdes tullarna på varor värda 200 miljarder dollar från 10 till 25 procent.

– Fullskaligt handelskrig rycker snabbt närmare.

Kan konflikten fortfarande lösas?

– Förhandlingarna kommer att fortsätta under fredagen, så det finns fortfarande tid att nå en tillfällig överenskommelse.

– Även om de första tullhöjningarna formellt redan har införts finns ett undantag för varor som lämnat Kina innan midnatt amerikansk tid. Eftersom det tar flera veckor för containerfartygen att nå USA kommer alltså ingen att drabbas av tullarna ännu på ett tag. Det kan också ge förhandlarna extra tid.

– Frågan blir då om det i grunden finns förutsättningar för ett avtal. Det är osäkert. USA:s förhandlare, med bland annat finansminister Steve Mnuchin i spetsen, verkar ha överskattat vad Kina kan gå med på. Amerikanerna kräver stora reformer av den kinesiska ekonomin, som de nu verkar ovilliga att genomdriva. Kina kan i sin tur ha underskattat president Trumps kompromissvilja. ”Jag är en tullman”, har han sagt. Trump säger sig vara övertygad om att USA:s ekonomi vinner på tullarna. Kanske är han inte alls desperat.

Vilka blir vinnare och förlorare på en upptrappning?

– Det finns få vinnare i ett upptrappat handelskrig mellan USA och Kina. Företag, anställda och konsumenter i båda länder drabbas av högre priser, en ovilja att investera och en krympt ekonomi.

– Effekterna sprids också snabbt till resten av världen. Europa hör till de känsliga regionerna. Dragloket Tyskland är beroende av export till Kina. Även Sverige är utsatt. Jobben och tillväxten i våra länder hotas direkt när handelskonflikterna stegras.

Läs även: Samtalen misslyckades – USA höjer tullarna 

Läs även: Investerarna räknar med lösning