Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 06:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/carl-johan-von-seth-inflationen-har-natt-en-topp-men-risk-for-en-andra-vag/

EKONOMI | KOMMENTAR

Carl Johan von Seth: Inflationen har toppat men risk finns för en andra våg

Konsumentpriserna ökade med exceptionella 4,1 procent i december. Toppen kan vara nådd, men samtidigt hotar en andra våg av inflation. DN:s ekonomiska kommentator Carl Johan von Seth svarar på tre frågor om prisökningarna.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Hur hög blev inflationen förra året?

Den blev verkligen ovanligt hög. Konsumentprisindex KPIF steg i december med 4,1 procent i årstakt, enligt SCB. Det är den högsta noteringen sedan 1993 och mer än dubbelt så mycket som genomsnittet de senaste 20 åren.

Men det ligger också i linje med den internationella trenden. De svenska siffrorna hamnar ganska nära utvecklingen i våra grannländer, medan prisökningarna i USA är ännu högre – hela 7 procent i december.

Varför stiger inflationen så snabbt just nu?

Vinterns elprischock är den absolut viktigaste faktorn bakom uppgången. I december priserna på el 50 procent högre än ett år tidigare. Om man räknar bort den effekten var inflationen betydligt mer normal, faktiskt under 2 procent.

Samtidigt finns det andra tendenser i världsekonomin som ligger och lurar. Pandemin har ställt till med en stor oreda. Globala konsumtionsmönster har förändrats och världen har drabbats av en lång baksmälla efter att fabriker och hamnar stängts ned. Resultatet har varit brist och prisökningar.

Läs mer: Carl Johan von Seth: Fredagskänsla och elkris får inflationen att studsa upp

Betyder det att inflationen kan fortsätta stiga?

Vinterns inflationsvåg ser ut att ha nått sin topp. Den värsta elprischocken är sannolikt förbi, och även oljepriset har lugnat sig. Eftersom energipriserna har haft så stor betydelse kan inflationstrycket lättas lite framöver.

Men de globala kostnadstrenderna innebär också en risk för en sorts andra våg.

Än så länge har företagen inte vältrat över sina höga inköpspriser på sådant som el, råvaror och frakt på konsumenterna i särskilt hög grad. Men ju längre tid de dras med höga kostnader, desto större är risken att det märks i butikerna. En gavel till Ikeas hyllsystem Ivar som nyligen kostade 150 kronor har nu stigit till 200 kronor, för att ta ett exempel. 5 000 av möbeljättens varor har redan blivit dyrare. Mat, kläder och andra prylar kan stiga ytterligare i pris. Det kan i sin tur leda till högre lönekrav, vilket skulle kunna ge en tredje inflationsvåg.

Ämnen i artikeln

Inflationen

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt