Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 17:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/carl-johan-von-seth-kreativ-rantepolitik-ska-ge-skjuts-at-usas-aterhamtning/

Ekonomi

Carl Johan von Seth: Kreativ räntepolitik ska ge skjuts åt USA:s återhämtning

Foto: Spencer Platt/AFP

USA:s centralbank Federal Reserve har just stöpt om sin räntepolitik. Från och med nu siktar man på att träffa lite över sitt inflationsmål på 2 procent.

Tanken är att ge extra kick åt den ekonomiska återhämtningen efter viruskrisen.

Ränteduvor och räntehökar är bekanta arter bland världens centralbanker. Men i samband med onsdagens räntebesked från amerikanska Federal Reserve, då styrräntan lämnades orörd i intervallet 0–0,25 procent, dök det upp en fågel av tidigare okänd sort.

Federal Reserve lanserade nämligen ett justerat inflationsmål. Tidigare har målet varit att nå 2 procent, varken mer eller mindre. Det är samma inflationssiffra som Riksbanken siktar på. Onsdagens nyhet, som Fed-chefen Jerome Powell gav en försmak av härom veckan, är att centralbanken nu uttryckligen tänker försöka träffa lite över sitt mål.

Den praktiska betydelsen är att styrräntan sannolikt kommer att ligga nära noll i tre år, enligt Feds egen kalkyl. Nuvarande stimulanser blir med andra ord mer långvariga.

En förhoppning är samtidigt att beskedet redan nu ska höja humöret bland företag, investerare och hushåll. Förväntningarna är, som alltid för en centralbank, centrala.

Logiken bakom den nya linjen är ungefär såhär: Eftersom inflationen ligger en bit under 2-procentmålet nu är det vettigt att den får vara aningen över målet senare.

Man kan kalla det ett snittinflationsmål.

Centralbanker i världen har brottats med samma dilemma: Hur stimulerar man när styrräntan är redan är 0?

Sveriges Stefan Ingves, liksom flera kolleger i Europa, har testat minusränta. Feds Jerome Powell är mer skeptisk. Kvantitativa lättnader, som innebär att centralbankerna köper obligationer för att pressa räntorna, är ett annat verktyg. Men även det har begränsningar.

Federal Reserves innovation, att utlova lite högre inflation och förhoppningsvis lägre arbetslöshet och en hetare konjunktur längre fram, ska ses som ett alternativt stimulansverktyg.

Riksbanken följer, enligt vad vicechefen Henry Ohlsson nyligen uppgett till DN, experimentet noga.

Ämnen i artikeln

USA
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt