Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 12:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/carl-johan-von-seth-naiv-marsch-mot-det-kontantlosa-samhallet/

Ekonomi

Carl Johan von Seth: Naiv marsch mot det kontantlösa samhället

Foto: Jessica Gow/TT

”Svisch” säger det när vi svenskar överger kontanterna och kastar oss i famnen på virtuella betalsystem som drivs utan offentlig insyn, tillsyn eller krav på teknisk stöttålighet.

När det väl säger ”krasch” är vi oförberedda.

Sedlarnas och myntens sista bastioner – loppisarna, jordgubbsstånden, föreningsfikaborden – håller på att falla. I juli slog betaltjänsten Swish nytt rekord med 23 miljarder kronor överförda inom systemet. Fler än 7 miljoner privatpersoner har anslutit sig. Tillväxten bland företag och organisationer är urstark.

Det är fantastiskt bekvämt. Uttrycket ”jämna pengar” kommer snart att vara en språklig fossil. Få kommer att sakna att irra runt efter närmsta bankomat.

Sommarens strul med Swish har samtidigt varit en påminnelse om att de nya systemen har svagheter. Och att politiken ligger alldeles hopplöst efter tekniken.

Efter Tele2:s driftproblem i juni arbetar nu Post- och telestyrelsen med ett tillsynsärende. Konsekvenserna kan bli kännbara för en teleoperatör som har slarvat. Stränga EU-direktiv reglerar bolagets ansvar.

Men ingen myndighet utreder störningarna hos Swish. Att det har varit många stopp i tjänsten får inga som helst följder. Bolaget, som ägs av bankerna, har inte heller någon skyldighet att redovisa avvikelser eller berätta om eventuella åtgärder. När svenska banker och myndigheter höll en stor krisövning förra hösten deltog för övrigt inte Swish.

Det växande samhällsansvar som vd Anna-Lena Wretman pratar om i intervjun med DN är än så länge alltså en hypotetisk fråga.

Läs mer: Swish vill ta över betalmarknaden 

Det borde falla på Riksbanken, som enligt lagen ska ”främja ett säkert och effektivt betalningsväsende”.

Men Riksbanken har ingen formell makt över ett bolag som Swish. Verktygen fattas. Över huvud taget saknas det trovärdig beredskap för den kontantlösa ekonomi som vi snabbt marscherar mot. Farorna gäller kanske inte främst krig utan om saker som förr eller senare brukar ske: finansiell oro, tvivel kring bankernas stadga, tekniska haverier, cyberattacker.

Den lösning som Riksbanken själv har lanserat är e-kronan, alltså en digital form av pengar som skapas och garanteras av staten i stället för av affärsbankerna. E-kronan kan stå emot en del av – men inte alla – svagheterna i de privata betalsystemen.

Det är inte säkert att e-kronan är svaret. Men ett minimikrav som allmänheten borde kunna ställa på det vi kallar pengar är att man ska kunna begära svar och utkräva ansvar om något går snett. Just nu leder den kontantlösa utvecklingen i en helt annan riktning.

Läs mer:

Allt du undrat men aldrig vågat fråga om pengar

Stefan Ingves: Mitt jobb att se till att svenska kronan klarar konkurrensen från Facebookpengar