Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/carl-johan-von-seth-ordforande-persson-behover-vassa-argumenten/

Ekonomi

Carl Johan von Seth: Ordförande Persson behöver vässa argumenten

Göran Persson. Foto: Pontus Lundahl/TT

Göran Persson, nytillträdd styrelseordförande för Swedbank, upprepar sin kritik mot regeringens planer på en bankskatt.

Argumenten är inget vidare.

Svenska storbanker har fått en mäktig general i sina led. Göran Persson, nytillträdd styrelseordförande för Swedbank, hävdar sina positioner stenhårt och uttalar sig med maximalt genomslag i offentligheten.

Men när det gäller invändningarna med regeringens tankar på en ny bankskatt – Persson upprepade sin kritik för TT på tisdagen – motsvaras tvärsäkerheten inte av någon sylvass skärpa i argumenten.

Här är den tidigare statsministerns kritik mot en ny skatt på svenska banker:

1. ”Få saker är så internationellt som kapitalrörelser”

När SVT härom veckan ställde frågor om regeringens planer svarade Göran Persson med ett avfärdande skratt. ”De får väl tänka vidare!”

Men det är inte alls en naiv orimlighet att vilja införa en särskild skatt på finanssektorn. 

Internationellt är trenden tvärtom väldigt tydlig. Alla våra nordiska grannländer har tänkt klart och hunnit lanserat någon variant av den skatt som regeringen föreställer sig. Norge var sist av dem att införa en bankskatt för två år sedan.

Kapital rör sig, precis som Persson säger, flyktigt över landgränser och kan därför vara besvärligt att beskatta. Men det är inte en ny kapitalskatt som är aktuell, utan en skatt på finansiella tjänster. De är inte lika rörliga.

2. ”Bankernas marginaler är redan under press”

Svenska bankers lönsamhet är enligt Göran Persson redan hotad.

Men det har i så fall ännu inte visat sig i några siffror. Finansinspektionen skriver i en genomgång från april: ”Lönsamheten i det svenska banksystemet ligger kvar på en relativt hög nivå.” Avkastningen är konsekvent högre än nordiska och europeiska konkurrenter.

Bankernas marginal på bolån har visserligen sjunkit med någon decimal. Men den är fortfarande mer än dubbelt så hög som åren före finanskrisen.

3. ”Pålagor på det finansiella systemet i en nedåtgående konjunktur har inte visat sig framgångsrikt förut”

Sverige har inte särskilt mycket erfarenhet av pålagor på finanssektorn. För länge sedan fanns det som kallades valpskatten, en skatt på handel med bland annat aktier. Men den infördes under 1980-talets högkonjunktur och avskaffades strax innan 1990-talskrisen brakade loss ordentligt.

Argumenten för en bankskatt gäller oavsett konjunktur. Många ekonomer betraktar banksektorn som underbeskattad eftersom den slipper moms. Konsekvensen, som professor Mats Persson formulerar det i en kommentar, är att banksektorn blir ”alltför stor i förhållande till den övriga ekonomin”.