Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 06:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/carl-johan-von-seth-sds-totala-lappkast-om-statsskulden-ett-symboliskt-skifte/

Ekonomi

Carl Johan von Seth: SD:s totala lappkast om statsskulden ett symboliskt skifte

Oscar Sjöstedt (SD) Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att inte spara för framtida generationer går emot Sverigedemokraternas ideologi, hävdade partiets talesperson Oscar Sjöstedt häromåret.

När han nu anklagar finansminister Magdalena Andersson (S) för att spara för mycket är det ett tecken på att något håller på att hända i svensk politik.

Alla partier i riksdagen, förutom ett, enades häromåret om att trappa ned statens överskottsmål. Efter beslutet behöver regeringen bara stoppa en tredjedels procent av bnp i sparbössan.

SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt satt i den kommitté som knådade fram kompromissen. Han var emot. I en reservation till betänkandet skrev han att det nya målet var ”främmande för en socialkonservativ ekonomisk politik”.

Då slogs Sverigedemokraterna för gamla traditioner: att staten ska ha ett överskott på 1 procent av bnp över en konjunkturcykel.

Nu har prioriteringarna ändrats. I samband med årets budgetförslag anklagar Oscar Sjöstedt finansminister Magdalena Andersson för att spara för mycket. ”Det blir konstigt att staten har en väldigt låg skuldsättning samtidigt som vi har en enorm kris i kommun-Sverige”, sa han till DN i helgen.

Det överskott som Sverigedemokraterna planerar för i sin skuggbudget är därför inte 1 procent av bnp och inte heller en tredjedels procent, utan närmare noll.

Nu ska man inte ta partiernas skuggbudgetar på alldeles blodigt allvar.  Räkneövningarna ger ett skenbart intryck av total precision och omedelbar genomförbarhet i de idéer som partierna för fram.

Det liknar matematisk teater. Mer än flygfärdig finanspolitik är det önskelistor som presenteras. Och det gäller inte bara Sverigedemokraterna utan även Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna som också presenterat sina skuggbudgetar under veckan.

Men SD:s helomvändning i synen på statsskulden är värd att notera.

Oscar Sjöstedt skulle inte gå till offentligt angrepp mot Magdalena Anderssons sparande om han trodde att det väckte ramaskri i väljardjupen.

På torsdagens presskonferens om partiets budgetförslag visade han ett diagram över hur mycket högre Sveriges statsskuld skulle bli med SD:s politik. Det är sannolikt första gången vi ser en rikspolitiker i dagens generation aktivt berömma sin egen slösaktighet. Och det rör sig dessutom om ett tabu som Sverigedemokraterna tidigare har varit noga med att inte bryta.

Vad är det ett tecken på? Kanske ett skifte i svensk politik. I år är det 25 år sedan 90-talets finanskris tog slut. Saneringen av statsfinanserna, som pågått sedan dess, är i praktiken klar. Väljarna kräver inte längre sträng budgetdisciplin av partierna. Det ändrar spelplanen.

Läs mer: 

Mer till kommunerna och mindre till migration i SD:s skuggbudget 

Sänkta skatter och lägre ersättningar i M:s skuggbudget

V vill se höjda skatter på kapital