Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-12 09:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/carl-johan-von-seth-skor-aterhamtning-i-svensk-ekonomi-fortsatter/

Ekonomi

Carl Johan von Seth: Skör återhämtning i svensk ekonomi fortsätter

Svenska företag ser inte längre lika nattsvart på framtiden, skriver DN:s Carl Johan von Seth. Särskilt optimistiskt är det i detaljhandeln, tjänsteföretagen och industrin. Bilden föreställer Gekås Ullared under coronapandemin.
Svenska företag ser inte längre lika nattsvart på framtiden, skriver DN:s Carl Johan von Seth. Särskilt optimistiskt är det i detaljhandeln, tjänsteföretagen och industrin. Bilden föreställer Gekås Ullared under coronapandemin. Foto: Thomas Johansson/TT

Svenska företag har ryckt upp sig och ser inte längre nattsvart på framtiden. Det visade Konjunkturinstitutets nya barometer på onsdagen.

DN:s ekonomiska kommentator Carl Johan von Seth svarar på tre frågor om läget i ekonomin just nu.

Är det goda nyheter om svensk ekonomi?

– Stämningsläget bland svenska företag fortsätter att stiga. Statliga Konjunkturinstitutets barometer – varje månad skickar myndigheten ut ett stort frågebatteri om både nuläget och framtidsutsikterna – visar att förbättringen är bred. Det är goda nyheter.

Företagens anställningsplaner tyder på en liten förbättring.

– Framför allt är det detaljhandeln och tjänsteföretagen, men också industrin, som är mer optimistiska nu i juli månad. Även företagens anställningsplaner tyder på en liten förbättring. Det ger hopp också för arbetsmarknaden.

Hur snabbt kan ekonomin återhämta sig?

– Som det ser ut nu är återhämtningen ganska snabb. Samtidigt ska man komma ihåg att det är förbättringar från riktiga skräcknivåer i april och maj. Humöret bland privatpersoner stiger dessutom inte lika tydligt. Tvärtom sjunker hushållens så kallade barometerindikator i juli jämfört med juni. Det är alltså en bit kvar till normala nivåer.

Humöret bland privatpersoner stiger inte lika tydligt.

– Förbättringen i Konjunkturbarometern beror dessutom främst på högre förväntningar om den nära framtiden. Industrin, till exempel, tror på en ganska skaplig utveckling framöver trots att orderingången fortfarande är väldigt låg. Det gäller alltså att sådana förhoppningar också faktiskt infrias under hösten.

Vilka är de stora hoten mot återhämtningen?

– Allt hänger fortfarande på pandemin. Uppblossade utbrott i USA har gett ekonomiska bakslag där. Att det råder total oenighet i kongressen och Vita huset om hur krispolitiken ska se ut under hösten skapar ytterligare osäkerhet som äventyrar återhämtningen i världens största ekonomi. Det spelar roll även för oss.

De senaste lokala utbrotten i Europa fäller en mörk skugga över ekonomin även här.

– Under sommaren har känslan i Europa varit att länderna har fått grepp om smittan. Men de senaste veckornas lokala utbrott fäller en mörk skugga över ekonomin även här. Utsikterna inför hösten är ganska osäkra.

Läs mer: Konjunkturinstitutet: Vaccin krävs för att ekonomin ska återhämta sig

Ämnen i artikeln

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt