Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 08:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/carl-johan-von-seth-stefan-ingves-har-skapat-sina-egna-paradoxer/

Ekonomi

Carl Johan von Seth: Stefan Ingves har skapat sina egna paradoxer

Foto: Henrik Montgomery/TT

Riksbanken följer vårens internationella trend bland centralbankerna och skjuter upp höstens planerade räntehöjning. Det är egentligen inget konstigt.

Reaktionerna på bankens politik vittnar ändå om trassel i kommunikationen.

Rätta artikel

Amerikanska Fed har redan svängt. Likaså euroländernas ECB. Tidigare i veckan var det Kanadas centralbank som skruvade ned sina ränteplaner.

Sist ut blev Riksbanken, vars besked på torsdagen var trendriktigt. Ingen hade väntat sig något annat än att styrräntan skulle ligga kvar på minus 0,25 procent. Att höstens planerade räntehöjning sköts upp var också rimligt. De förlängda obligationsköpen blev en logisk följd.

Men man kan säga att Riksbanken reagerade oväntat förutsägbart. Beslutet var naturligt med tanke på att inflationen under årets första månader har varit oväntat låg. Valutamarknaderna togs ändå på sängen av budskapet. Omedelbart efter beskedet rasade kronan. I ett slag blev euron och dollarn runt 15 öre dyrare.

Ett problem är att det har svävat en osäkerhet kring Riksbanken. Hur gärna vill den komma ifrån minusräntan? Ser cheferna ett egenvärde i att komma upp till noll? När räntan höjdes i december fanns en antydan om det.

Men när chefen Stefan Ingves får raka frågor säger han nej. Riksbanken har ett inflationsmål. Ingen annan ledstjärna styr.

Det budskapet tycks inte riktigt nå fram. Kanske är det småsaker i ordvalet. Riksbanken talar till exempel om att gradvis ”normalisera” penningpolitiken, alltså höja räntan. Sådant språk antyder en vilja. Normalt är väl bra? Varför ska vi inte sikta på det?

En besläktad kommunikativ utmaning gäller kronan. Försvagningen – omkring 10 procent av värdet på två år – möter kritik. Stefan Ingves svar är att Sverige har valt en flytande växelkurs. ”Vi får leva med att kronan fluktuerar”, sa han på torsdagen.

Problemet är bara att Riksbanken för några år sedan talade om att aktivt försvaga kronan, delvis i strid med beslutet att ha en flytande växelkurs. Det minns många. 

Pedagogiken haltar. Det är Riksbanken själv som skapat paradoxerna.

Läs mer: Nästa räntehöjning kan flyttas fram

Läs mer: Carl Johan von Seth: Räkna med låg ränta ett tag till