Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 09:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/carl-johan-von-seth-stigande-humor-i-svensk-ekonomi-trots-fortsatta-kristecken/

Ekonomi

Carl Johan von Seth: Nytt hopp i svensk ekonomi – men långt till återhämtning

Sedan viruskrisens djupaste mörker i april och maj har hushållen och företagen i Sverige blivit betydligt mer hoppfulla. Det bekräftar Konjunkturinstitutets nya barometer.

DN:s Carl Johan von Seth svarar på tre frågor om återhämtningen i ekonomin.

Är det värsta över nu?

Mycket tyder nu på att viruskrisens allra mörkaste period ligger bakom oss. Statliga Konjunkturinstitutets färska barometer, där myndigheten regelbundet tar tempen på näringslivet och hushållen, visar att humöret stiger snabbt från avgrundsmånaderna april och maj.

Alla är mer hoppfulla. Särskilt hushållen och industrin.

Ändå är läget långtifrån normalt. Den snabba uppgången i indikatorerna sker från förskräckligt låga nivåer. Enligt näringslivets egna bedömningar är man fortfarande i en värre sits än under finanskrisen. Det är långt kvar till något som kan kallas en riktig återhämtning.

Dessutom är bilden motsägelsefull. Tillverkningsindustrin visar en tydligt ökad optimism. Eller rättare sagt, minskad pessimism. Men samtidigt är orderingången fortfarande väldigt låg och visar ännu inga tecken på att vända. Det är oroande.

Vad är det som har fått hushåll och företag att se ljusare på framtiden? 

Det som har stor betydelse för exportindustrin är att många länder nu släpper de allra strängaste restriktionerna. Europa håller på att öppna. Också i USA normaliseras läget, även om det orsakar bakslag i smittbekämpningen.

Att pandemin har bedarrat i flera stora ekonomier är viktigt både för hushållen och för näringslivet. Ju mindre smitta, desto bättre blir utsikterna i ekonomin.

Dessutom höjer de senaste månadernas stigande börser humöret. Det hänger i sin tur sannolikt ihop med de enorma ekonomiska krisåtgärder som både regeringar och centralbanker har sjösatt de senaste månaderna. Utan dem hade finansmarknaderna varit i sämre skick. Fler människor hade samtidigt förlorat jobbet om det inte vore för krispolitiken.

Fortsätter återhämtningen i höst?

De flesta prognosmakare räknar med en långsam återhämtning från och med sommaren. Det gäller både svensk och global ekonomi.

Internationella valutafonden, IMF, släppte på onsdagen en ny prognos för världsekonomin i vilken världsekonomin krymper med 5 procent i år. I den väntas också EU:s och USA:s ekonomier halta fram i flera år. Ländernas bnp kommer inte tillbaka till 2019 års nivå ens i slutet av 2021.

Dessutom finns flera risker. En av dem är att pandemin växer till en ny, andra våg som slår lika våldsamt som den första. Om det i sin tur leder till att länder stänger in sig på nytt kommer krisen fördjupas rejält.

Samtidigt dröjer det innan krisen verkar ut ordentligt i ekonomin. Många anställda har varslats om uppsägning. Men hur många kommer faktiskt att bli av med jobbet? Och hur många av dem som är korttidspermitterade har ett arbete att gå tillbaka till? Arbetslösheten har garanterat inte nått sin kulmen än.

Läs mer: Arbetslösheten ökar bland unga

Ämnen i artikeln

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt