Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-24 14:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/carl-johan-von-seth-svenskarna-har-borjat-jobba-igen/

Ekonomi

Carl Johan von Seth: Svenskarna har börjat jobba igen

Enligt både arbetsförmedlingen och SCB ser arbetslösheten ut att minska.
Enligt både arbetsförmedlingen och SCB ser arbetslösheten ut att minska. Foto: Henrik Rosenqvist

Efter flera månader av varsel, permitteringar och ökande arbetslöshet har svenskarna nu börjat komma tillbaka till jobbet. Det visar SCB:s senaste arbetsmarknadssiffror.

DN:s Carl Johan von Seth svarar på tre frågor om det ljusare läget.

Stiger arbetslösheten fortfarande?

Nej, inte enligt den senaste statistiken. Pandemikrisens mest intensiva månader, mellan mars och maj, var en katastrof på svensk arbetsmarknad. Arbetslösheten steg i raketfart, hundratusentals permitterades och rekordmånga varslades. Men nu har arbetslösheten stannat på 9,1 procent, enligt Statistiska centralbyråns augustisiffra. Det är faktiskt pyttelite lägre än månaden dessförinnan.

Även statistik från Arbetsförmedlingen, som samlar egna siffror, har de senaste veckorna gett en vink om att arbetslösheten inte längre ökar utan minskar något.

Läs mer: Riksbankstoppen varnar för stigande arbetslöshet

Det är ljustecken som lär förvåna en del prognosmakare. Både regeringen och Riksbanken har räknat med en jämn uppgång i arbetslösheten åtminstone året ut.

Betyder det att ekonomin och arbetsmarknaden redan har vänt?

Det finns absolut signaler om återhämtning i SCB:s statistik. Det mesta pekar i rätt riktning: Antalet arbetade timmar stiger ganska snabbt, vilket är ett tecken på att ekonomin verkligen läker. Även andelen sysselsatta ökar. Dessutom tyder statistiken på att antalet permitterade minskar snabbare än alla bedömare tidigare har räknat med.

Det är tydligt att vårens alla krisåtgärder har gett effekt.

Svenskarna har, kort sagt, börjar arbeta igen.

Men det ska också sägas att siffrorna är osäkra. Det handlar också om några veckor i slutet av sommaren, som kanske inte säger allt om läget på lite längre sikt.

Vad kan gå fel framöver?

Flera mörka moln dröjer också kvar. Ett av dem är att företagen fortfarande är ganska pessimistiska. En majoritet av svenska arbetsgivare räknar med att minska sin personalstyrka framöver. Många företag befinner sig i ett slags vänteläge.

En ytterligare osäkerhet är att vi inte vet vad som händer när alla stora stödprogram, särskilt permitteringarna, börjar avvecklas. Det är tydligt att vårens alla krisåtgärder har gett effekt. Men i vissa fall har konsekvensen naturligtvis blivit att företagen skjutit upp uppsägningar som egentligen är oundvikliga.

Dessutom hänger det mesta på pandemin och smittutvecklingen dels i Sverige, dels i vår omvärld. Ingen vet om smittan kommer att ta ny fart i vinter och vad som i så fall blir konsekvenserna för ekonomin. Och även om Sverige skulle ha turen att skonas kanske våra grannländer drabbas.

Trots den senaste månadens muntra tecken är det alltså lite för tidigt att fira.

Ämnen i artikeln

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt