Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 11:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/carl-johan-von-seth-tror-trump-sjalv-pa-det-han-twittrar/

Ekonomi

Carl Johan von Seth: Tror Trump själv på det han twittrar?

President Donald Trumps nya tullhot mot Kina har fått asiatiska och europeiska börser att falla i måndagens öppning. DN:s Carl Johan von Seth svarar på tre frågor.

Rätta artikel

Vad har hänt?

– Efter flera månaders vapenvila och förhandlingar med den kinesiska regimen gick president Trump på söndagen till en ny ordoffensiv. Han hotar att mer än fördubbla de tullar mot kinesiska varor som infördes för ett år sedan. Det kan enligt presidenten ske redan på fredag. ”Inom kort” kan dessutom ännu fler tullar införas.

– Ett sådant steg skulle påverka handelsflöden värda hundratals miljarder dollar. Och det skulle leda till en drastisk upptrappning av handelskriget.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1125069836088950784?s=20

Varför agerar Trump nu?

– Tajmningen har att göra med förhandlingarna med ministrarna från Peking, som har planerat ett Washingtonbesök på onsdag. Signalerna som har kommit ut från de senaste månadernas förhandlingar har hittills varit positiva. I Vita huset har man hoppats kunna avsluta överläggningarna och nå ett avtal denna vecka. Men kruxet med handelsavtal är att det svåraste brukar sparas till sist. Och inget är klart förrän allt är klart.

– Exakt vad som är Trumps motiv till hotet är oklart. En förklaring är att han vill sätta extra press på Kina i slutspurten. En annan är att förhandlingarna inte alls är på väg i mål utan håller på att klappa ihop.

– En tredje förklaring skulle kunna vara att Trump har fått kalla fötter och att det avtal som hans förhandlare nu mejslar fram egentligen inte passar honom. ”I'm a tariff man”, jag är en tullman, twittrade presidenten i december. Nu hävdar han att hans tullar har stimulerat amerikansk ekonomi – vilket motsägs av alla analyser. Men om Trump verkligen själv tror det, vad är då poängen med ett avtal?

Vad kan konsekvenserna bli?

– De omedelbara följderna för börserna har vi redan sett. Det har varit branta fall på de kinesiska börserna och även på Stockholmsbörsen.

– Ett fullskaligt handelskrig mellan världens två största ekonomier skulle bli en extrem påfrestning för den globala ekonomin.