Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Carl Samuelsson fixade studentlyan

Carl Samuelssons rum är på 18 kvadratmeter och han delar kök med elva andra boende.
Carl Samuelssons rum är på 18 kvadratmeter och han delar kök med elva andra boende. Foto: Nicklas Thegerström

Efter drygt ett år i kö kunde Carl Samuelsson flytta in i ett studentrum på Lappkärrsberget i Stockholm. Hans bästa tips är att ställa sig i kö i tid. 

Ett positivt besked från drömutbildningen kan vara början på en stor förändring i livet. Att ordna boende på studentorten är en av de saker som kan kräva god planering. Långa köer och flera aktörer som erbjuder studentbostäder gör att processen kan kännas besvärlig. En av dem som fick ett eftertraktat studentrum på Lappkärrsberget "Lappis" i Stockholm är 23-åriga Carl Samuelsson.

– Jag trivs väldigt bra med läget. Det var här jag helst ville bo, säger han.

Carl Samuelsson läser matematisk statistik och vill i framtiden arbeta med artificiell intelligens. I våras blev han klar med sin kandidatexamen och till hösten fortsätter studierna på masterprogrammet. Det krävdes drygt ett år i Stockholms studentbostäders kö innan han fick bostad. Föräldrahemmet i Täby knappt två mil norr om Stockholm underlättade i början av studietiden.

– Jag ville prova på om utbildningen var något för mig. Det var lättare att göra i Stockholm eftersom jag då kunde jag bo hemma i ett år först, säger han. 

Carl Samuelsson
Carl Samuelsson Foto: Nicklas Thegerström

I augusti förra året flyttade han in i studentbostaden. Rummet är 18 kvadratmeter och har badrum. Köket delar han med elva andra. En gång i veckan äter de boende middag tillsammans. Upplägget passar honom bra.

– I Sverige tror jag att det är vanligt att ha en negativ syn på att bo i kollektiv. Personligen tycker jag att det har varit roligt att bo tillsammans med andra. Det har passat mig bra. Den sociala interaktionen sker naturligt, säger Carl Samuelsson. 

Områdets röda tegelbyggnader från 1960-talet utgör en egen stadsdel på Norra Djurgården några hundra meter från universitetet. Här bor både svenska studenter och utbytesstudenter från olika länder.

– Jag har svårt att tänka mig att de skulle bygga studentbostäder här i dag, det skulle förmodligen bli bostadsrätter, säger Carl Samuelsson.

Hyran för studentrummet är drygt 3.600 kronor per månad. 

– Det är svårt att bo billigare i stan. Det kan vara krångligt att få vettiga villkor i Stockholm. Jag känner ett par som fick flytta 4-5 gånger innan de hittade en permanent lösning, säger Carl Samuelsson. 

Med facit i hand säger Carl Samuelsson att han borde ha ställt sig i kö tidigare. Det är hans bästa tips till personer som ska börja studera. 

– Planera i god tid. Kolla upp vad som gäller och ställ dig i kö direkt. Vissa köer går det att ställa sig i innan antagningsbeskedet har kommit, säger han.

Läs även: Fler får plugga på högskolan 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.