Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Carlsson och Westerberg uppmanar till samarbete

02:04. Fd statsminister Ingvar Carlsson och fd partiledaren Bengt Westerberg (fp) manar till samarbete över blockgränserna.

Socialdemokraterna bör samarbeta med Moderaterna och gränsen mellan de två blocken bör suddas ut. Det anser före detta statsministern Ingvar Carlsson (S) och Folkpartiets tidigare ledare Bengt Westerberg. ”Extrema situationer kräver väldigt okonventionella lösningar”, säger Westerberg till DN.

För över 20 år sedan, år 1990, kom dåvarande statsministern Ingvar Carlsson (S) och partiledaren Bengt Westerberg (FP) överens om ett krispaket som innebar bland annat sänkt ersättning i sjukförsäkringen och höjd egenavgift till arbetslöshetskassan. Samarbetet höll bara i några månader, men även efter det öppnade Bengt Westerberg för att regera tillsammans med Socialdemokraterna i kombination med Moderaterna, även om de sistnämnda förkastade den idén.

Nu vädjar de två tidigare politikergiganterna tillsammans till sina efterträdare: samarbeta över blockgränsen.

– Vi hade i Sverige under många år ett samarbetsklimat. Det fanns ideologiska strider och debatter, men också en diskussion mellan partierna om hur man skulle få majoritetsbeslut. Det gick vi ifrån till en extrem blockpolitik och blockpolitiken har nu nått vägs ände. Nu måste vi få i gång en dialog och en debatt, säger Ingvar Carlsson.

Bengt Westerberg håller med, även om han tycker att skillnaden i dag är stor jämfört med 90-talet.

– Folkpartiet är extremt svagt efter det här valet. När jag och Ingvar Carlsson gjorde upp i ett antal frågor hade våra partier majoritet. Men Socialdemokraterna och Moderaterna måste börja prata med varandra. I sak tror jag inte de ligger längre ifrån varandra än att det skulle vara möjligt. Jag inser att det är en väldigt främmande tanke för nästan alla, för de handlar om de traditionella huvudmotståndarna. Vi är i ett extremt läge i svensk politik och det kräver väldigt okonventionella lösningar.

Både Westerberg och Carlsson är också överens om att det viktigaste är att se till att Sverigedemokraterna inte får någon makt.

– Det är svårare att samarbeta i dag, men det är inte omöjligt. Och det finns ingen annan väg för de här sju partierna som har sagt att de inte vill ge SD något inflytande, säger Ingvar Carlsson.

Tror ni att de fortfarande lyssnar på er i partierna?

– De har inget val, säger Bengt Westerberg.

Efter intervjun visar en pressekreterare upp Carl Bildts (M) tweet om SD-beskedet för de två före detta partiledarna. Tweeten lyder: ”Verkar troligt att parlamentet i morgon kommer att godkänna budgetförslaget från oppositionens allianspartier. Bättre för landet.”

– Men vad i helvete, bullrar Ingvar Carlsson, samtidigt som Bengt Westerberg skakar bedrövat på huvudet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.