Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 12:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/cecilia-malmstrom-om-flygplansbraket-mellan-usa-och-eu/

Ekonomi

Cecilia Malmström om flygplansbråket mellan USA och EU

Foto: Virginia Mayo/AP

Alla alternativ finns på bordet i EU:s konflikt med USA om statsstöd till Airbus och Boeing, inklusive att införa strafftullar mot amerikansk export.

Men EU prioriterar att undvika en upptrappning och i stället nå en förhandlingslösning.

Det sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström vid en presskonferens efter tisdagens möte för EU-ländernas handelsministrar.

Direkt Text

Världshandelsorganisationen WTO väntas denna vecka fälla ett utslag om att olagliga statsstöd från EU till Airbus ger USA rätt att införa tullar mot EU på mellan 5 och 8 miljarder dollar.

Cecilia Malmström sade att hennes uppfattning efter ett möte med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer i förra veckan är att USA kommer att införa sanktionerna under oktober månad.

”Amerikanerna kan vara intresserade av att förhandla, men först vill de införa sanktioner”, sade hon.

På en fråga om EU kan tänka sig att återuppliva gamla WTO-fall – där EU hade rätt att införa strafftullar mot USA men inte gjort det – sade hon:

”Vi tittar på alla alternativ. Det betyder inte att vi kommer att använda dem. Vi vill helst nå en förhandlingslösning. Men alla alternativ finns på bordet.”

Det gamla fallet handlar om att USA har fällts i WTO för skattesubventionerad export värd 4 miljarder dollar.

Precis som USA har EU en lista färdig på amerikanska varor som skulle kunna tullbeläggas.

Om USA inför sanktionerna kommer EU:s handelsministrar att träffas igen för att diskutera handlingsalternativen.

Sverige vill i nuläget inte använda det gamla WTO-fallet för repressalier mot USA.

Foto: Henrik Montgomery/TT

”Det vore olyckligt att spä på konflikten genom att införa den typen av lite oortodoxa åtgärder”, sade nya handelsministern Anna Hallberg, som deltog i sitt första handelsministermöte.

Samtidigt sade hon att EU inte får lägga sig platt för USA.

”Det gäller att hitta en balans. Inte trappa upp konflikten, men samtidigt försvara EU:s intressen”, sade hon.

Nästa år väntas WTO fälla USA i ett omvänt fall, där Boeing har fått olagligt statligt stöd. Då får EU en till möjlighet att införa tullar mot USA.

På handelsministermötet diskuterades också EU:s nya frihandelsavtal med det fyra Mercosur-länderna: Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay.

Avtalet har kritiserats mycket, bland annat för farhågor att Brasilien inte kommer att uppfylla sina klimatåtaganden. Österrikes parlament har också röstat nej till avtalet.

Men på tisdagens möte var kritiken inte så hård. Anna Hallberg sade att hon bedömde att avtalet inte riskerar att falla.

Hon välkomnade också EU:s tillträdande handelskommissionär Phil Hogan, som frågades ut av Europaparlamentet på måndagskvällen.

”Det känns bra att han har jobbat nära Cecilia Malmström (som jordbrukskommissionär) och att han lovar fortsätta på hennes inslagna väg för en rättvis, öppen handel”, sade Anna Hallberg.

Phil Hogan och övriga nya kommissionärer ska ta över den 1 november.