Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 12:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/cecilia-malmstrom-usa-vill-inte-forhandla-om-de-nya-tullarna-mot-eu/

Ekonomi

Cecilia Malmström: USA vill inte förhandla om de nya tullarna mot EU

Foto: Beatrice Lundborg

Världshandelsorganisationen gav i veckan grönt ljus åt ett stort tullpaket som USA nu hotar att införa mot EU efter en lång tvist kring flygindustrin.

Handelskommissionär Cecilia Malmström beklagar Vita husets åtgärder.

– Känslorna blir inte varmare av 7,5 miljarder dollar i tullar, säger hon till DN.

USA:s tullar på bland annat ost, whisky och flygplansdelar från Europa kommer att höjas inom kort. Det sker efter ett beslut i Världshandelshandelsorganisationen, WTO, som i veckan godkände amerikanska planer på att straffa EU efter en långdragen tvist om flygindustrin.

Bägge parterna har dock fällts i WTO:s domstol för att ha gett otillåtna stöd till de stora flygplanstillverkare som dominerar respektive kontinent: Airbus och Boeing. EU väntar på att få sina motåtgärder mot USA godkända.

– Vi har ägnat det senaste halvåret åt att prata med amerikanerna. Vi har sagt att man faktiskt kan avstå från strafftullar tills vidare, så att kan vi sätta oss ned och diskutera hur Airbus och Boeing inte ska få den här typen av subventioner. Båda har syndat, säger handelskommissionär Cecilia Malmström.

Försöken att kyla ned konflikten och föra samtal om en lösning har dock inte vunnit gehör i Washington.

– Det pågår inga förhandlingar, de vill inte förhandla. De har sagt att de kommer att införa tullarna, ”we like tariffs”, och sen får vi väl se, säger hon.

USA:s åtgärder i fallet väntas bli de största i WTO:s historia.

Främst riktas extratullarna mot Frankrike, Tyskland, Spanien och Storbritannien. Men även svensk export kan påverkas. Förutom flygplansdelar och en del industrivaror är det produkter som ost, frukt, vin, sprit och fisk står på USA:s lista. Det totala värdet på den berörda handeln är 7,5 miljarder dollar.

I det besläktade ärendet som rör klagomål mot amerikanska Boeing väntas EU få sina strafftullar mot USA godkända efter årsskiftet. Åtgärderna kommer då, enligt Malmström, att vara i samma storleksordning.

In i det sista har hon arbetat med en förlikning med sin motpart, Donald Trumps handelsminister Robert Lighthizer.

– Jag lämnade ett förslag personligen till Lighthizer i New York förra veckan. Svaret var att det kan vi prata om sen, säger Cecilia Malmström.

Strafftullarna slår till när den globala varuhandeln befinner sig i ett sårbart läge.

WTO publicerade i veckan en prognos som pekar mot den lägsta aktiviteten i världshandeln sedan finanskrisen. Inbromsningen sker mot bakgrund av ökade politiska spänningar och växande osäkerhet i världsekonomin. Handelsorganet, med säte i Genève, varnar särskilt för nya aktioner som skapar en ”destruktiv cykel” av anklagelser och motåtgärder.

Cecilia Malmström lämnar snart sitt uppdrag som EU:s handelskommissionär, en post som övertas av irländaren Phil Hogan. På hans bord landar då flera infekterade ärenden med USA. President Trump hotar bland annat att införa tullar mot europeisk fordonsindustri.

Det begränsade frihandelsavtal som EU och USA har försökt förhandla det senaste året har enligt Malmström inte kommit framåt.

– Känslorna blir inte varmare av 7,5 miljarder i tullar, säger hon.

Läs mer: Malmströms nya projekt.