Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Cecilia Malmström vill införa ny domstol

EU-kommissionär Cecilia Malmström vill införa en ny internationell investeringsdomstol som ska lösa konflikter mellan länder och företag. Arkivbild.
EU-kommissionär Cecilia Malmström vill införa en ny internationell investeringsdomstol som ska lösa konflikter mellan länder och företag. Arkivbild. Foto: Emil Wesolowski

EU-kommissionären Cecilia Malmström vill ha en ny internationell investeringsdomstol som ska lösa konflikter mellan länder och företag. Hon tar det initiativet tillsammans med Kanada.

När EU:s handels- och investeringsavtal med Kanada nu är nära ett godkännande vill Cecilia Malmström, som ansvarar för EU:s handelsfrågor, gå vidare.

Hennes tanke är att det borde finnas en permanent internationell domstol för att lösa konflikter som gäller privata investeringar. Man skulle då kunna slippa uppslitande strider, av det slag som har pågått kring det tilltänkta handels- och investeringsavtalet mellan EU och USA, kallat TTIP.

Avsikten är att skapa en ordning som ger god balans mellan länders politiska intressen och företagens behov av rättssäkerhet. .

– Jag driver nu denna idé, bland annat här vid Davosmötet där företrädare för många länder och företag finns samlade. EU står bakom detta, liksom även Kanada, säger Cecilia Malmström till DN.

Hon medger att USA däremot förhåller sig skeptiskt. Så har det varit med Barack Obama som president och ändras nog inte med Donald Trump. Men ett amerikanskt deltagande är inte nödvändigt för att en investeringsdomstol ska kunna bli verklighet.

– Vi får nu ändå ta en paus i förhandlingarna med USA med ett TTIP-avtal, i förhoppning att de senare kan återupptas. Men det finns ingen anledning att under tiden vara overksam, framhåller Cecilia Malmström.

Det gäller också i fråga om fler handels- och investeringsavtal. EU är nära en överenskommelse med Japan och samtal pågår med Mercosurländerna i Sydamerika (Argentina, Brasilien, Paraguay, Uruguay och Venezuela). På listan finns också Indonesien, Australien, Nya Zeeland och Chile.

– Jag beklagar att TTP-avtalet mellan USA och länder runt Stilla havet nu inte blir av, sedan man från amerikanskt håll har ändrat sig. Men för EU ges nya möjligheter eftersom allt fler blir intresserade av avtal med oss, betonar Cecilia Malmström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.