Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 01:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/cecilia-malmstroms-eftertradare-utmanar-usa-flyget/

Ekonomi

Cecilia Malmströms efterträdare utmanar USA-flyget

Phil Hogan. Foto: Kenzo Tribouillard/AFP

EU måste stå upp mot USA på handelsområdet, men bör fokusera på att nå ömsesidigt fördelaktiga avtal.

Direkt Text

Det sade Phil Hogan, kandidat till att efterträda Cecilia Malmström som EU:s handelskommissionär, i en utfrågning i Europaparlamentet på måndagskvällen.

EU har strävat efter en positiv och balanserad handelsrelation med USA, ”men det krävs två för att kunna dansa tango”, sade Phil Hogan.

Han beklagade att USA inte har velat nå en lösning i Airbus-konflikten, där Cecilia Malmström har försökt undvika en försämring av handelsrelationen. Världshandelsorganisationen WTO väntas de närmaste dagarna ge USA rätt till handelssanktioner mot EU på grund av att EU har gett Airbus olagligt statsstöd.

Men Phil Hogan påpekade att ett snarlikt WTO-fall väntas mot Boeing nästa år och att det vore bättre för båda sidor att undvika sanktioner.

Uppgörelsen med USA om att EU ska importera amerikanskt nötkött är ett bra exempel på att de två kan komma överens, sade Phil Hogan.

ssKandidaten till att bli ny handelskommissionär lovade att följa linjen som har förts under Cecilia Malmström.

Beträffande Kina sade han att EU bör kräva reciprocitet, att om europeiska företag diskrimineras i Kina, i exempelvis offentlig upphandling, bör EU inte tillåta kinesiska företag i sin offentliga upphandling.

Phil Hogan förespråkade också en bred reform av WTO. Bland annat bör Kina inte längre klassificeras som ett u-land när det nu har växt ut till en stormakt i världshandeln.

Under mandatperioden som nu avslutas, 2014-2019, var Phil Hogan jordbrukskommissionär och deltog på i förhandlingarna om handelsavtal när det gäller jordbruksprodukter.

Som handelskommissionär kommer irländaren bli ansvarig för att förhandla fram ett frihandelsavtal med Storbritannien när det landet har lämnat EU. Han sade att det är omöjligt att förutspå det slutliga resultatet av Brexit-processen.