Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-30 10:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/cementa-far-nej-till-fortsatt-brytning-av-kalksten/

EKONOMI

Cementa får nej till fortsatt brytning av kalksten – överklagar till HD

Foto: Joakim Kroger/HeidelbergCement

Cementjätten Cementa får nej till fortsatt kalkstensbrytning i Slite på Gotland. Beslutet riskerar försätta svensk byggsektor i ett krisläge när cementförsörjningen stannar, enligt bolaget.

– Vi kommer överklaga detta till Högsta domstolen, säger företagets vd Magnus Ohlsson till DN.

Gotlandsbolaget Cementa, som står för ungefär två tredjedelar av Sveriges cementförsörjning, ansökte 2017 om förlängt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite på Gotland. I fjol godkände Mark- och miljödomstolen ansökan, men beslutet överklagades av såväl privatpersoner som Naturvårdsverket och Länsstyrelsen Gotland.

De får nu rätt av Mark- och miljööverdomstolen som avslår bolagets ansökan, med motiveringen att de miljörelaterade konsekvenserna av fortsatt brytning inte är tillräckligt utredda.

Framför allt handlar det om frågan om hur grundvattnet i området skulle påverkas av fortsatt brytning, enligt Cementas vd Magnus Ohlsson.

– Motiveringen är att den inte är tillräckligt utredd men vi tycker att den grundvattenkontroll vi har gjort är tillräcklig och den fick ju bistånd i första instansen, säger han.

Med samma motivering konstaterar han att Cementa ska överklaga domen till Högsta domstolen (HD), som är den sista instansen som kan pröva frågan.

Hur ser du på chanserna för att ni beviljas prövningstillstånd?

– Det finns inga garantier men det här håller våra jurister på att jobba med nu. Vi tror på att det finns möjligheter.

Magnus Ohlsson, vd på Cementa.
Magnus Ohlsson, vd på Cementa. Foto: Pressbild

Om bolaget inte beviljas prövningstillstånd vinner beslutet från Mark- och miljööverdomstolen laga kraft och kalkstensbrytningen måste upphöra den 1 november i år.

Vad är era alternativ då?

– Skulle vi inte få ett brytningstillstånd så har vi inga möjligheter att bedriva cementtillverkning i Slite. Så ser det ut och det kan få allvarliga konsekvenser för den nationella cementförsörjningen, säger Magnus Ohlsson.

Sverige konsumerar varje år 2,9 miljoner ton cement enligt honom. En bra bit över hälften av det kommer från Cementa och Slitefabriken, som producerar 2,3 miljoner ton varje år.

Tvingas den verksamheten lägga ner har bolaget förvisso en fabrik i Skövde också, men den är betydligt mindre och kommer inte i närheten av att uppfylla efterfrågan som finns i byggsektorn.

– Det är svårt att överblicka exakt vilka konsekvenser det får i förlängningen, men i det korta perspektivet kan det få stora konsekvenser för samhällsbyggandet. Merparten av försörjningen som sker till Sverige är kopplad till Slitefabriken. Man kan säg att all infrastruktur som byggs försörjs därifrån.

Har ni kontakt med regeringen i den här frågan?

– Givetvis har vi upparbetade kanaler men vilka kontakter vi kommer att ha och när vi kommer göra det får vi återkomma om. Just nu sitter våra jurister och de tekniska konsulter som varit med under ansökningsprocessen och granskar domen, säger Magnus Ohlsson.

Det är inte mer än månad sedan som hållbarhetschefen på Heidelbergcement, där cementa ingår, höll en pressträff och annonserade en jättesatsning på koldioxidinfångning vid Slitefabriken. Det är ett miljardprojekt som ska göra Slitefabriken klimatneutral till 2030 – i dag står bolaget för ungefär tre procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp.

I nuläget påverkas inte de planerna av Mark- och miljööverdomstolens beslut, enligt Magnus Ohlsson.

– Vi jobbar vidare som att vi ändå har goda förhoppningar att få ha fortsatt tillverkning i Slite och att vi får ett tillstånd att bryta vår kalksten där, säger han.

Ämnen i artikeln

Gotland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt