Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Certifiering av omstridd palmolja okänd för många

Åsa Domeij
Åsa Domeij Foto: Photographer: Elisabeth Ohlson W

Många konsumenter väljer bort livsmedel med palmolja. Men bara en av tre av dem känner till att det finns certifierad olja. Certifieringen får från vissa håll kritik för att inte vara tillräcklig.

Palmoljan är hårt kritiserad. Det är inte oljan i sig som är i skottgluggen utan framställningen av den. Produktionen har exploderat de senaste åren och på sina håll orsakat storskalig skövling av regnskogar. Plantagernas utbredning skyndar på klimatförändringar, dessutom är de ett hot mot urbefolkningar och regnskogarnas djur, till exempel orangutanger.

Palmoljan kom in som ersättare för transfetter efter larm i slutet på 1990-talet om hur skadliga de var för hälsan. I dag finns palmolja i en uppsjö av varor, bland annat bröd, glass, godis, schampo och biobränsle.

Många konsumenter väljer bort livsmedel som innehåller palmolja.

En undersökning som Livs­medelsföretagen låtit Demoskop göra visar att åtta av tio känner till palmolja.

Nära varannan, 48 procent, av de personerna undviker livsmedel där den förekommer. Som anledning anges framför allt miljöskäl.

Att oljan engagerar konsumenter märker de stora livsmedelskedjorna.

Hos Coops kundtjänst är det den största frågan och den är stor även hos Ica och Axfood.

– Utan att ha någon statistik kan jag säga att det definitivt är en av de vanligaste frågorna. Det syns även i mejl och på Facebook. Man märker att det inte är ett organiserat upprop, folk har formulerat sig själva, säger Åsa Domeij, miljöchef på Axfood.

Axfood har i flera år på sina egna märkesvaror angett att palmolja ingår och de flesta som ringer är negativa.

– De kan vara sura och tror att egna märkesvaror har mer palm­olja än andra. Men när vi berättar att det kan vara palmolja när det står vegetabilisk olja, så kan det vända och de uppskattar att vi är ärliga, säger Åsa Domeij.

Sedan den 13 december förra året gäller en ny EU-förordning om märkning av livsmedel.

Nu måste det framgå i innehållsförteckningen om en vara innehåller palmolja.

För att försöka få till en hållbar produktion av palmolja startade 2004 Round table on Sustainable Palm Oil, RSPO.

Det är en frivilligorganisation bestående av livsmedelsföretag, miljöorganisationer och plantage­ägare som har tagit fram regler och certifiering för en mer miljövänlig produktion. Bland annat får inte orörd regnskog huggas ned för att bli palmoljeplantager. Målet är att hållbart framställd palmolja ska bli norm. I dag är en knapp femtedel, 18 procent, av palmoljan certifierad.

Trots att certifieringen har funnits i tio år är den inte så välkänd bland konsumenter. Av de i Livsmedels­företagens undersökning som svarat att de undviker produkter med palmolja i, kände bara en av tre till den.

Inom svensk dagligvaruhandel finns en överenskommelse om att övergå till certifierad palmolja när det gäller de egna varumärkena senast i december i år.

Men RSPO:s certifiering är kritiserad, bland annat för att vara för svag och att kontrollen inte fun­gerar. Bland miljöorganisationer har dock Världsnaturfonden, WWF, valt att gå med i RSPO.

WWF anser att rika länder inte ska bojkotta palmolja, eftersom produktionen ger arbete åt många människor. Organisationen anser även att i välmående nationer har handel och konsumenter ett ansvar för att ställa krav för att utveckla en hållbar produktion, medan det inte går att begära att fattiga länder ska ställa sådana krav. Men WWF anser också att reglerna för certifieringen måste utvecklas.

Svenska naturskyddsföreningen har valt att inte vara med i RSPO och är mer kritiskt certifieringen.

– De certifieringssystem som finns i dag håller inte måttet. Som konsument tycker jag att man ska fråga var palmoljan kommer ifrån och hur den är framställd, säger Johanna Sandahl, ordförande i Svenska naturskyddsföreningen.

Föreningen vill att handeln antingen ska ersätta palmoljan med miljövänligare alternativ, eller ställa högre krav på hur produktionen går till.

Föreningen vill heller inte se en bojkott av palmolja, som i Norge. Där har handeln ett uttalat mål att få bort palmolja helt.

Fotnot: Demoskops undersökning gjordes den 23–26 januari 2015. Undersökningsmetod: telefonrekryterad webbpanel, slumpmässigt urval, 1 082 svarande.

Fakta: Palmolja

Palmolja är en billig vegetabilisk olja som används i en rad produkter där fett förekommer, i till exempel:

Livsmedel: Glass, godis, konfektyr, micropopcorn, bröd, grillsåser, marinader, margarin, paneringar på färdigpanerad mat, frityrolja.

Kemisk tekniska produkter: Kosmetika, schampo och tvål.

Biobränsle: Den ingår bland annat i miljödieseln HVO.

Palmolja utvinns ur oljepalmens frukter och är i dag världens största vegetabiliska olja. Produktionen fördubblades från 2001 till 2011. År 2012 producerades 53,7 miljoner ton palmolja.

Indonesien och Malaysia står för 85 procent av produktionen.

Anläggandet av oljepalmsfarmer är den enskilt största orsaken till avskogning i Indonesien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.