Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Chatt med Faraz Azima

Hur hittar jag billigaste elpriset och hur gör jag för att byta elleverantör? Faraz Azima som är vd för eljämförelsesajten Elskling.se chattade med DN.se:s läsare den 29 september.

moderator: Nu börjar chatten. Välkomna!

Student: Varför ska en konsument vända sig till Elskling.se som bara listar de elbolag som betalar sajten för varje värvad kund, istället för att vända sig till helt oberoende Elpriskollen som drivs av Energimarknadsinspektionen?
Faraz Azima:
Hej Student,

Elskling.se är en opartisk och komplett tjänst som listar samtliga elhandelsbolag. I tillägg till de elavtal som du finner listade på elpriskollen (där elhandelsbolagen enligt lag måste rapprotera in sina uppgifter) så inkluderar elskling.se även andra avtal som du som konsument exponeras för på elmarknaden. Därmed är elskling.se mer heltäckande än övriga tjänster på marknaden.

Beträffande bolag som betalar och inte betalar så ingår samtliga bolag i jämförelsen och de listor som du får upp, detta är viktigt för att vi ska vara kompletta och opartiska. Däremot kan vi om vi saknar ett samarbete inte hjälpa dig med bytet till det bolaget. Detta då vi utvecklar system och säkerställer att kundens uppgifter behandlas på ett korrekt och säkert sätt, vilket inte går att garantera om man saknar ett samarbete med motparten.

Utöver ovan så kan du även finna en del kampanjer som elhandelsbolagen väljer att exklusivt erbjuda via elskling.se vilket ofta är bättre och mer konkurrenskraftiga än övriga marknadsutbudet.

Magnus: Vad tycker du om sajter där kunderna går ihop för att förhandla elavtal? Testade det för min mor men de pris de förhandlade ihop låg över det billigaste på marknaden...
Faraz Azima: Hej Magnus,

Det finns olika sätt att få ett bättre elavtal. Vår erfarenhet är att elhandelsbolagen segmenterar marknaden och väljer specifika grupper att försöka nå. Som bevis på detta har våra användare genom årev valt över 90 olika elhandelbolag.

Att ett elhandelsbolag skulle vara bäst för alla stämmer därmed inte, utan det är beroende på dina egna förutsättnignar och preferenser. Därför rekommenderar vi att du gör en egen unik jämförelse innan du väljer vilket elavtal och elhandelsbolag som är bäst för just dig.

Marcus: Hej. Jag bor i en storvilla och jag märker hur dyrt det är. Borde jag skaffa en generator?
Faraz Azima:
Hej Marcus,

Vi på elskling.se är fokuserade på att jämföra alla elavtal på den svenska marknaden och hjälpa er konsumenter med att enklt och säkert genomföra era elbyten via vår sajt.

Som du indikerar kan elkostnaden bli hög, speciellt om du inte har ett bra elavtal. Om detta går att lösa med en egen generator kan jag tyvärr inte svara på. Jag rekommenderar dig att kontakta energimyndigheten alternativt din nätägare för att få tips om hur detta eventuellt går att uppnå.

Lycka till!

Mats: Hej Flera elbolag har börjat med s.k. Elpool, dvs elhandlare köper din el till dagspris om jag förstått. Är detta en bra lösning för en privatperson?
Faraz Azima:
Hej Mats,

Jag förtår inte riktigt din fråga, men försöker att förklara hur elhandelsbolagen generellt gör.

Elhandelsbolagen inhandlar mindre volymer el på daglig basis vilket adderat och sammanvägt bildar det elpris som du får betala, om du har ett rörligt elpris, (vid fast så spelar det mindre roll för dig hur de gör, då du har ditt avtalade elpris). Sedan har elhandelbolagen börjat att paketera denna rörliga produkt och namnge det olika.

Viktigast för dig om du har ett elavtal där elpriset kan variera från månad till månad är att du identifierar det påslag utöver börspriset som du får betala. Är det ett lågt påslag så kan det anses vara bra och är påslaget högt så är det mindre bra.

På elskling.se visar vi alla rörliga elavtal listade och är det pris som är viktigast för dig så kan du sortera listan baserat på det.

Gert Bengtsson: Vi har kontrakt med EON-Fastpris,som förnyas automatiskt varje årsskifte om man inte avbeställer. Kan man skifta leverantör när som helst under året utan problem ändå ? Gert.
Faraz Azima:
Hej Gert,

Bra fråga! Om du av någon anledning är missnöjd med ditt elhandelsbolag och vill byta leverantör är det viktigt att du inte begår ett så kallat avtalsbrott.

Har du ett fastprisavtal som löper ut i slutet av året så ska du se till att se över avtalet cirka en till två månader innan det löper ut. På så sätt meddelar du din gamla leverantör om att du inte vill vara kvar som kund, gärna med feedback om varför, och väljer därefter ett nytt elhandelsbolag som ska leverera el till dig från nästa årsskifte.

Roger: Hej Faraz, vad är det viktigaste man bör tänka på när man ska byta elbolag tycker du?
Faraz Azima:
Hej Roger,

Det första du ska göra är att fråga dig själv varför du vill byta och därmed försöka hitta den nya leverantören baserat på det argumentet.

Det andra är att säkerställa att du inte är bunden vid ditt nuvarande elavtal.

Slutligen ska du alltid göra en objektiv jämförelse av marknaden, att nappa på ett erbjudande i telefonen eller på stan brukar generellt inte vara det optimala.

Därefter är det inte mycket mer att oroa sig för.

Ertu: Hur är det möjligt för elbolagen att ta så mycket betalt för tillsvidareavtalen? Är inte det nästan som att lura kunderna?
Faraz Azima:
Hej Ertu,

Du har rätt, tillsvidareavtalen är obehagligt dyra. Samtidigt förstår jag inte varför hushållen klagar på detta när konsumenter med ett tillsvidareavtal med en extrmt liten insats kan avsäga sig det avtalet och få ett riktigt avtal.

Elbolagen kan inte hindras i sin prissättning av olika elavtal så länge kunden fritt får byta elhandlare. Därefter är det upp till konsumenten att välja bort dåliga alternativ på marknaden. Så fungerar det på samtliga marknader, inte bara elmarknaden.

Maria: Hej! Vi ska flytta till hus 1 december. Vad är ditt råd till oss? Vad jag förstår finns olika alternativ 1. rörligt pris, 2. fast pris (hur länge rekommenderar du?) 3. Mix Hur lång tid bör perspektivet/avtalet vara på? Några månader, 1 år , det finns upp till 4-5 år vad jag förstår. Kan man ta över tidigare husägares avtal?
Faraz Azima:
Hej Maria,

Grattis till ert nya hus. Vad gäller valet av elavtal så är det individuellt och ni måste fråga er själva om vilken risknivå ni vill ha på era elkostnader.

Troligen ställde ni en liknande fråga när ni funderade över ett eventuellt låt till huset, vad gäller fast eller rörlig ränta.

Om det är till någon hjälp så visar statistiken över alla elbyten som sker på elskling.se att cirka 70-80 procent av konsumenterna tecknat sig för ett fast elpris de senaste månaderna. Bland fastprisavtalen är avtalslängderna ett respektive tre år de mest populära.

Beträffande huruvida du kan ta över elavtalet från tidigare husägare rekommenderar jag er att se i de avtalsvillkor som tidigare elavtal är tecknat till.

Magnus: Avregleringen av elmarknaden utpekas som boven i elmarknaden men i grund och botten är det väl ändå utbud och efterfrågan som styr? Vi har stängt ner Barsebäck och försökt kompensera detta med att uppgradera befintliga andra kraftverk samtidigt som kraftbolagen har väntat med att uppgradera pga. avvecklingsbeslut så dessa uppgraderingar kommer samtidigt, alltså en kraftig minskning i utbud samtidigt som efterfrågan inte har minskat. Eller är detta fel uppfattning?
Faraz Azima:
Hej Magnus,

Avregleringen har medfört en prissättningsstruktur som vissa är kritiska till. Strukturen medför dock precis som du beskriver att priset sätts baserat på utbud och efterfrågan. har vi mer produktion så minskar priset och har vi brist på el så stiger priset. Som ett exempel ser vi nu lägre spotpriser än vi sett de senaste tre åren, detta orsakat av höga tillrinningar vilket gör att vattenkraften producerar mer än normalt för säsongen.

BRF: Ifall man är villig att själv omförhandla sitt elavtal en gång i året, skulle man ändå vinna på att använda tjänster såsom kundkraft och elskling som förhandlar priser för en?
Faraz Azima:
Hej BRF,

Elskling.se förhandlar inte ett pris, utan förespråkar hög grad av transparans och insyn genom att låta elhandelsbolagen öppet visa sina bästa erbjudanden för att få nya kunder via vår kanal. Då vi hjälper flera tusen hushåll per månad att byta elavtal har användarna tillsammans en förhandlingkraft som är högre än andra alternativ. Men valet är fortfarande ditt, vårt verktyg finns tillgängligt dygnet runt och du är välkommen att testa konkurrenskraften.

Magnus: Skall man vänta eller teckna avtal nu (innan vintern)? Avser både bundet och rörliga avtal.
Faraz Azima:
Hej,

Det är omöjligt att säga när det är bäst att se över elavtalet. Har du ett bundet elpris kan det av praktiska skäl vara bra att se över det cirka 1-2 månader innan det löper ut. Det finns heller ingen poäng med att byta elhandlare om man redan är nöjd med den leverantör man har.

Att många förespråkar att hushållen måste se över avtalet inför vintern kan vara då det rörliga elpriset generellt har en större sannolikhet att "spika" under vintern än sommaren, och att ha ett felaktigt elavtal kan straffa sig mer under vintern än sommaren. Min teori är att det inte finns någon anledning att vänta med att se över elavtalet om det är så att du är orolig över ditt elavtal.

Ruth Kupersmidt: Vilket bolag har det bästa priset? Ska man binda eller ej? Tacksam för svar.
Faraz Azima:
Hej Ruth,

Vilket bolag som har det bästa elpriset beror helt på dina förutsättningar och preferenser. Det finns cirka 120 elhandelföretag som konkurrerar om konsumenterna och de riktar sina erbjudanden till olika slags kunder. Min rekommendation är att du gör en jämförelse vilket inte tar mer än några minuter för att se vilka elhandelbolag som ligger i toppen för just dig.
Lycka till!

Mia: Hej! Jag har varit inne och tittat runt på elpriser och alla lligger ju nästan lika högt, det kan skilja på nåt öre hit eller dit. Om man ska byta så ska det ju kännas att man får ett betydligt billigare pris. Jag tycker det känns lite "kartelligt",
Faraz Azima:
Hej Mia,

Intressant reflektion, viktigt att notera är att de aktörer du ser i toppen kan ha ett erbjudande som prismässigt är ganska lika. Just därför kan du genom att ta till dig deras "mjuka värden" avgöra om elhandelsbolaget på position två passar dig bättre.

Det du inte får missa är att varje jämförelse ger dig en lång lista med 50-100 elhandelsbolag och skillnaden mellan de tio bästa och tio sämsta är mycket större än "något öre."

Att vi rekommenderar dig att göra en jämförelse är för att du ska undvika de allra sämsta i listan.

Anders: Varför är det så svårt att jämföra priser? Många leverantörer säger 59 öre när det egentligen är 1,07kr. Faktureringavgifter och annat gör mig inte heller glad.
Faraz Azima:
Hej Anders,

Jag håller med dig och det är därför vi startade elskling.se. Även konsumenternas elrådgivningsbyrå har flera gånger uppmärksammat att elavtalen ibland kan "säljas in" på ett felaktigt sätt. I vår tjänst presenterar vi alltid ett totalpris och redogör för de parametrar som du som konsument kommer att få betala. Där ingår skatter, moms, eventuell årsavgift, fakturaavgifter mm.

Vi vill att du när du ser ett elavtal påelskling.se ska se ett elpris som överensstämmer med det som senare kommer på elräkningen.

El: Var får man den mest pålitliga och kompletta informationen om olika elerbjudanden från olika leverantörer?
Faraz Azima:
Hej El,

Vi på elskling.se inkluderar samtliga elavtal och elhandelsbolag på den Svenska elmarknaden. När du får en lista med olika leverantörer så finns där en mängd information att tillgodogöra sig. Av utrymmesskäl samt för att bevara användarvänligheten kan vi dock inte inkludera all information och därför kan du vid specifika fall besöka det föreslagna elhandelsbolagets hemsida för att få ännu mer utförlig informaiton.

Beträffande pålitlighet garanterar vi dig alla priser och erbjudanden som finns presenterade i tjänsten.

Opportunist: Hej Faraz, jag har cirka 700 kr i elnota per kvartal, en lgh på ca 40 kvm i central sthlm, har den "storfinska" leverantören, detta är löpande el samt nätkostnad. Misstänker att min nota är rörlig, värt o binda? Mvh.
Faraz Azima:
Hej Opportunisten!
Baserat på vissa antaganden från mig så låter som att du har en relativt sett normal förbrukning för det boende som du har. Att du har ett rörligt elavtal innebär generellt att din elkostnad per kvartal kan variera mellan 500-900 kr, att binda elpriset skulle troligen innebära att du har cirka 700 kr/kvartal under bindningstiden, baserat på marknadsläget just nu. Om detta är rätt eller fel är upp till dig att avgöra.

Mats: Vid ett tidigare tillfälle tyckte du att elmarknaden fungerade bra. Det verkar inte finnas många som håller med dig. Nu skall regeringen utreda. Tycker du fortfarande att elmarknaden fungerar som den skall?
Faraz Azima:
Hej Mats,

Frågan är väldigt bred, jag tycker fortfarande att elmarknaden fungerar som den ska vad gäller prissättningen på Nordpool. Jag litar helt enkelt på att de tillsynsmyndigheter som finns gör ett korrekt jobb.

Många brukar hänvisa till höga elpriser och argumentera att marknaden därmed inte fungerar. Som vi ser nu har vi lägre elpriser och det är samma elmarknad som föregående år.

Det jag däremot är bekymrad över är att 1 miljon hushåll struntat i att göra ett aktivt val av elavtal och därmed tillhör soffliggarna som inte hjälper till att få bättre fart på konkurrensen.

Fredrik: Hej. Jag bor i hyreslägenhet. Har inte värden bestämt vad vi ska ha för leverantör på el och gas? När jag kollade upp olika el-leverantörer för något år sedan tyckte jag att för boende i lägenhet blir det ingen större skillnad. Eller har jag missat nåt? F
Faraz Azima:
Hej Fredrik,

Det viktigaste är att du initialt väljer ett "riktigt" elavtal så att du inte får ett så kallat tillsvidarepris, som är onödigt dyrt (cirka 30% dyrare än övriga avtalsformer). För övrigt så är det en ganska så stor spridning elhandelsbolagen emellan. Som ett exempel så skiljer det sig cirka 12 öre mellan det lägsta och högsta erbjudandet på 1-årsavtalen just nu. Utöver kostnadsfokuset så kan du även genom ditt val välja ett elavtal där du garanteras att elen produceras från förnybara källor.

En annan viktig anledning är att gynna konkurrensen på elmarknaden.

Och slutligen så är insatsen väldigt låg, det tar generellt sett endast några minuter att få det elavtal som är bäst för dig!

Chris Freenose: Varför är svenskproducerad el dyrare i Sverige för svenskar än för tyskar i Tyskland? Borde inte svensk ren vattenkraftsel vara dyrare för tyskar än smutsig tysk kolkraftsel? Kan vi inte få ett bättre pris borde elen inte alls exporteras så vi kan vara trygga för att vi har tillräckligt med el till svenska hushåll och svensk industri i vinter.
Faraz Azima: Hej Chris,

Det du beskriver orsakas av att Sverige inte får hindra export/import till angränsade länder om det inte äventyrar de svenska hushållens möjlighet att få el. Att ett visst elområde får ett högre elpris beror på att överföringskapaciteten emellan områdena inte är tillräcklig. Det kan kännas orättvist men beslutet är taget av våra politiker och vi kan bara hoppas att överföringskablarna snabbt uppgraderas så att vi slipper områdespriser.

Mats: Mälarenergi erbjuder "Elpool" citat: -"Elpoolen fungerar så att våra experter, krafthandlarna på elhandel, köper upp framtidskontrakt (1 år) för kommande elförbrukning för alla i poolen. I och med att Elpoolen löper över en längre tid kan krafthandlaren vänta in de tillfällen då elpriset är lågt." Verkar detta vettigt?
Faraz Azima: Jag kan inte uttala mig om detta är vettigt eller inte. Viktigt för dig att känna till är att detta elavtal baserar sig, som bolaget själva skriver, på hur skickliga företagets elhandlare är. Finns det historik att tillgå kan detta fungera som en indikation.

Du kan säkert ringa det specifika bolaget och fråga de själva.

Marie: Hej Faraz, ingen fråga egentligen men har du tänkt på att Elskling har bidragit till ett nytt verb; Att elska... dvs byta leverantör. Coolt!
Faraz Azima:
Hej Marie,

Kul att du uppmärksammat detta nya verb :)

Vi gör vårt bästa för att göra elen lite roligare

Henke: Vilka typer av hushåll bör titta över sin elförbrukning? Som ensamboende i hyreslägenhet känns det inte som valet av elleverantör spelar stor betydelse för mig.
Faraz Azima:
Hej Henke,

Jag tycker att alla hushåll bör se över sin elförbrukning och eliminera onödiga elslukare. Bara för att du kör en bränslesnål bil betyder det inte att du kan/ska köra oekonomisk.

Magnus: Hur mycket billigare skall det rörliga priset vara (i procent av det bundna, 1 år) för att välja detta före det ett års bundna? Jag undrar bara vad som är mest lönsamt, struntar fullständigt i att kunna vara lugn (banken brukar förespråka detta angående ränta) och förstår att det inte finns ett riktigt svar men en tumregel vore bra, en för i år (baserat på nuvarande information angående kärn- och vattenkraft) och en i allmänhet (för normala tillfällen).
Faraz Azima:
Magnus,

Din fråga är svår att besvara, men du illustrerar ett vanligt missförstånd sommånga gör. Ett rörligt elavtal innebär ett okänt framtida elpris. Det du vet i förväg är ditt påslag som är en liten del av det totala elpris som du får betala. Därmed kan du även med en tumregel aldrig veta när du ska välja fast eller rörligt.

Att du struntar i att "vara lugn" innebär för mig att du alltid ska ta rörligt då en av de viktigaste egenskaperna hos ett fast avtal är att du kan vara lugn.

Vilket avtal som är lönsammast kan tyvärr ingen svara på, det varierar från år till år.

Walter: Hejsan, att gå igenom sin faktura är som att läsa Bibeln på Hebreiska. Kostnader hit och dit. Vilka kostnader kan vi som konsumenter PÅVERKA.
Faraz Azima:
Hej Walter,

Även om vissa tycker att Bibeln på Hebreiska är lätt att läsa så förstår jag ditt dilemma.

Du som konsument kan påverka elhandelskostnaden som är cirka 30-40 procent av din totala elkostnad. Energiskatt, Moms och nätavgifter går tyvärr inte att påverka.

Chris Freenose: Gör någon elen billigare - Finns det krafter i Sverige som verkar för billigare el? Om politiker hittat på regleringar och konstruktioner som fördyrar elen går det ju att skriva om avtal, lagar och regler.
Faraz Azima:
Hej Chris,

Förrutom vädergudarna så finns det vad jag vet en del initiativ där man utreder hur en repris av föregående två vintrar ska förhindras.

Som du skriver kan lagar och skattestrukturer revideras så att konsumenterna får ett bättre skydd framledes.

Ingrid: Ska man binda elpriset nu? Det rörliga är ju rekordlågt, men de fasta priserna är inte så låga?
Faraz Azima:
Hej Ingrid,

Du har rätt, det rörliga (spotpriset) är lägre än på länge. Även de fasta kontrakten är lägre än på länge, men inte fullt så lågt som spotpriset. Anledningen till detta är att de fasta kontrakten avspeglar marknadens sammavägda pristro om det framtida elpriset och att de är lite högre betyder att ingen tror att elpriset i december kommer att vara på samma nivå som idag.

Som vanligt är det omöjligt att uttala sig om hur elpriserna kommer att utvecklas, utan det bästa är att du frågar dig själv vilken avtalsform som passar dig bäst baserat på avtalets egenskaper.

moderator: Nu avslutar vi chatten. Tack för alla frågor och tack Faraz Azima som svarade!

Faraz Azima:
Tack för alla era frågor/Faraz

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.