Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Chatt om köpstopp

DN:s reporter Jessica Ritzén har haft köpstopp i sju månader och saknar inte en pryl. Hur gör man för att mota shoppingsuget? Vad är svårast att leva utan? Jessica Ritzén svarade p åläsarnas frågor.

moderator: Välkomna chatten kan nu börja!

leffe: Vad säger du till dem som är beroende av att folk köper för sin försörjning? Dina moraliska hänsyn går före folks försörjning?
Jessica Ritzén:
Ja, vi lever i ett konsumtionssamhälle. Men det kanske finns andra sätt att konsumera på. Jag längtar till exempel mest efter mer tid att slippa stressa och en bra hälsa och god luft utanför fönstret. Det skulle jag vilja konsumera, om någon gjorde business av detta.

Lina: Hej, hur ser dina "regler" för stoppet ut? Vad får du köpa?
Jessica Ritzén: I princip bara mat och dryck. Men även förbrukningsartiklar som har med hygien att göra, tandborste till exempel, tvättmedel, toapapper mm. Samt bensin till bilen. Jag har också tvingats betala en p-bot, men den var ju högst ofrivillig ; )

Magnus: Jag blev förvånad och känner inte alls igen mig att konsumtion kan vara SÅ stor del av vardagen. Tror du det finns en könsskillnad eller beror det bara på vänkretsen?
Jessica Ritzén:
Kanske. Att kvinnor mer umgås med plånbok, däremot gäller mitt stopp även aktiviteter som kostar pengar, jag kan inte gå på grönan eller åka till Italien heller. Eller gå på fotboll för den delen.

Niclas: Hur ser köpstoppet ut vad gäller resor? Är nöjesresor tillåtna? I vilken utrsträckning?
Jessica Ritzén:
Inga nöjesresor. Hade gärna åkt till solen i dag, eftersom jag har semester i två veckor. Men jag får hålla mig på hemmaplan i stugan i Nacka. Den gör sig egentligen bara på sommaren för den finns ingen el och tjälen är fortfarande i marken. Men nu är det ju sol i alla fall!

Emil: Det är kanske en dum fråga, men har du sparat mycket pengar på att leva så? Har du mätt hur mycket, jämfört med tidigare månader, t.ex.?
Jessica Ritzén:
Ungefär 10 000 kronor i månaden. Jag blev chockad själv. Inser hur mycket jag lägger på saker jag inte ens tänker på. Skulle kunna spara ihop till en bostadsrätt på några år ; )

Umeåbo: Hej! Jag kan förstå att man kan avstå från att köpa kläder, pryl och teknik. Men vad blir det med maten då? Det är få som kan odla egna spannmålsprodukter och föda kor. Har du några tips på hur kan man minska matinköp men samtidigt äta allsidig òch klimatsmart kost?
Jessica Ritzén: Det är verkligen inte mitt område. Märker tvärtom när jag ska snåla på mat att det billigaste, förutom rotfrukter, oftast är rätt dåliga halvfabrikat. Jag har dock plockat extremt mycket svamp och sambon fiskar. Men självförsörjande är väldigt svårt att vara, ens som ekobonde.

Emil: Du får köpa mat och dryck, säger du. Får du då köpa smarriga (och dyra) bakelser och bjuda hem dina vänner på fika? Ungefär som att gå på dyra kaféer alltså.
Jessica Ritzén:
Absolut. Matinköpen har inga begränsningar, däremot märker jag att jag drar mig för det. När man ligger på snålnivå på ett plan hamnar man snabbt där på alla plan. Jag ätit väldigt mycket korv och mos, och fikar väldigt sällan.

Emil: Wow, 10 000 kr i månaden. Nu blir jag peppad på att prova själv!
Jessica Ritzén:
Vad bra, välkommen!!

Per: Äter du lunch ute eller är det matlåda som gäller varje dag?
Jessica Ritzén: Jag får äta lunch ute, maten har jag inte satt så mycket regler kring. Däremot har jag börjat snåla in och äter allt enklare och mindre lyxigt. Har svårt att "unna mig" även på det planet. Har också blivit bättre på svamp, och gör allt möjligt av den, liksom rabarbern som jag aldrig ens plockade tidigare.

Amanda: Vilken är den "viktigaste" lärdomen hittills av ditt köpstopp anser du?
Jessica Ritzén:
Att det är socialt väldigt svårt att inte handla. Det strider mot reglerna om ett bra liv. Och nästan allt umgänge är förknippat med kostnader. Så man måste hitta nya sätt att leva och även nya vänner.

Cissi: Hej! Hur har ditt umgänge förändrats sedan ditt köpstopp? Vad gör du när du träffar vänner? är en fika hemma ok? Bra initiativ!
Jessica Ritzén:
Jag går hem till folk och fikar och äter middagar. Men jag har framför allt blivit småbarnfamiljernas favorit, de älskar tanken på isliv och båtliv och att plocka svamp och vill gärna ta med sina barn på dessa utflykter.

Niklas: Jag antar att du innan köpstoppet hade dator, mobil och andra prylar. Hur gör du när någon av dessa går sönder?
Jessica Ritzén:
Bra fråga. Mobilen skulle jag inte klara mig utan, å andra sidan är den företagets. Datorn skulle jag inte ersätta. Jag har också insett att en ipad blir jag inte med. Den känns som en väldigt onödig pryl när man har så mycket redan att koppla upp sig med.

Lina: Hur gör ni om era barn blir bjudna på kalas?
Jessica Ritzén:
Som tur är har vi inga barn. Men jag förstår dilemmat. Jag har gjort undantag för present åt min gudson. När jag var på kalaset erbjöd hans kusin mig att handla ur en katalog för att samla in till hennes skolresa. Då skämdes jag och vågade nästan inte berätta om mitt köpstopp. Men gjorde det, och det blev en intressant diskussion bland alla, barn som vuxna.

Annika: I ett längre perspektiv, tror du det är hållbart att man har ett totalt köpstopp, eller bättre att ge sig själv en mindre summa fickpengar och hålla sig till den?
Jessica Ritzén:
Jag har funderat på det. Om det fanns regler för hur mycket man måste spara och hur mycket man måste konsumera. För att hålla samhället på gott nationalekonomiskt humör. Men för mig är det verkligen bra att inte handla. Det kanske är enklare med åldern, det vore svårarare om jag var 20 och inte hade hunnit skaffa mig det jag behövde.

Lotta: Upplever du vardagen annorlunda för att du inte är konsument? Det finns ju så oerhört mycket annonsering överallt, och jag tänker ofta "snygg tröja, den ska jag kolla in". Har ditt fokus skiftat, och vad fokuserar du i så fall mer på?
Jessica Ritzén:
Jag har blivit blind för reklam, läser inte längre annonser och ser inte stortavlor och skyltfönster längre. Staden som sådan har faktiskt blivit mindre intressant, tråkigt nog. Å andra sidan har jag fått ett ökat intresse för människor och är oftare på bibliotek och kulturhus.

Emil: Har du hittat nya vänner då? Det låter ju väldigt deprimerande annars.
Jessica Ritzén:
Du är snäll! Nja, men jag har tydligt märkt att med vissa så behöver jag inte ens fundera på vad vi pratar om. För det har aldrig handlat om konsumtion, prylar och positionering och status. De håller jag hårt i, som pratar om hur de mår och annat.

kickan: Hej! Har ni barn? Jag blir sugen på att prova, men vet att det behövs alltid något till barnen, skorna blivit för små, utgifter till deras aktiviteter mm
Jessica Ritzén:
Jag tror att det är väldigt svårt med barn, men det är klart att det går, kanske om man får de med på tåget och gör det till en tävling/lek. Men du behöver ju inte köpstoppa barnen. Det räcker kanske med dig själv!

Andreas: Hur är det med kläder och skor? Jag tänker mig att det måste vara svårt att låta bli att handla sådant om man jobbar i ett yrke där man ständigt måste vara representativ.
Jessica Ritzén:
Som tur var hade jag vinterskor. Annars hade det varit omöjligt. Och jo, jag tänker ibland att de på jobbet tycker att jag alltid har samma kläder på mig. Även om jag inte har det, bara för att jag inte har något nytt. Men jag vet inte. Jag använder fortfarande en väldigt liten del av min garderob som de flesta av oss.

AnnCharlott: Tillåter du dig att köpa/betala för tjänster för att laga/reparera saker du verkligen behöver? Tex klacka om skor, laga bilen, trasig frys? Eller tänker du dig att utbyta tjänster i så fall?
Jessica Ritzén:
Jag har valt att inte klacka skor, däremot var jag tvungen att byta däck när jag fick punktering. Jag skulle behöva byta till sommardäck nu också, men det blir nog att jag kör vidare på allrounddäcken. (inte så miljövänligt kanske)

kajsa: Hur kan isliv och båtliv inte vara förknippat med kostnader? Det kräver mycket utrustning som är dyr. Vad är det för kostsamt umgänge du talar om när det både är okej att äta, dricka, fika och göra saker tillsammans?
Jessica Ritzén:
Okej, utrustningen är min sambos och det gör att jag bara glider med. Å andra sidan tror jag inte att han köpt så värst många drag, och båten är en liten utombordare med elmotor som inte krävt något underhåll. Umgänge med vänner i dag är alltid förknippat med kostnader, kanske presenter eller att man reser ihop eller går på bio eller teater. Det går ju inte.

Oscar: Vad gör du på dagarna egentligen? Som jag förstår det omfattas även underhållning som böcker, filmer, tidningar och tex konsertbiljetter av förbudet?
Jessica Ritzén:
Jag läser jättemycket, på nätet och böcker jag lånar. Spelar Ruzzle också, på mobilen. Och så pratar jag i telefon, det är ju flatrate. Men visst, jag ändligt trött på ändlösa promenader utan mål eller fikapaus ; ) Jag längtar till svampsäsongen!

Per: Varför så extrem? Själv konsumerar jag ytterst lite och det som köps gör det med avsikt att behålla under lång tid. Om det är möjligt handlar jag även begagnat. Är inte den gyllende medelvägen bättre än ett totalt köpstopp tycker? När du väl kommer att börja konsumera igen så kommer du frossa eftersom alla dina kläder, underhåll och annat är så eftersatt. Bättre då med en livsstil som är hållbar livet ut.
Jessica Ritzén:
Jag håller med, vet bara inte var jag ska lägga nivån. Just nu känns allt onödigt. Jag har inte lust att unna mig någonting. Annat än mer tid så jag slipper stressa. Och så färre förkylningar. En hälsokur kanske?

Carin: Har du fått större förståelse för de som har en väldigt liten ekonomi att röra sig med?
Jessica Ritzén:
Ja, betydligt. Det är som att livet blir smalare, väldigt mycket av det som finns omkring oss bara försvinner ur synfältet. I matbutikerna finns det många hyllor jag inte ens går förbi längre, eftersom snålheten har satt sig i märgen. Men också känslan av frihet att inte behöva byta köksluckor!

Frida: Tenderar dina vänner att bjuda dig på mat och liknande mer än normalt nu när du haft köpstopp? Tillåter du dig att bli bjuden eller försöker du tacka nej?
Jessica Ritzén:
Mat är undantaget köpstoppet, men i början vill människor ändå bjuda mig på lunch, som att det vore synd om mig. Men inte nu längre.

Michael Lindberg: Imponerande! Detta visar ju på att det går att ändrat ett invant beteende. Räknas smink in som hygien? Mycket av konsumtionen är ju förknippat med utseende. Hur länge gäller köpstoppet? Kommer det bli något mellanting sen eller är det allt eller inget?
Jessica Ritzén:
Smink får jag inte köpa. är och ju mer du hunnit samla på dig.
Jag har på sant oroat mig lite för mascaran som varit på upphällningen en tid. Men det skulle vara en närmast förnedrande orsak att bryta köpstoppet för. Att jag inte skulle kunna leva med mina ögonfransar. Jag har inte satt brytpunkt, kanske midsommar. Jag tror inte att jag kommer att kunna konsumera vidlyftigt efter detta.

Mats: Innebär det att du slutat titta på TV (köpa licens), slutat läsa tidningar, inte använder internet? Eller åker du snålskjuts på sambons licenser?
Jessica Ritzén:
Jag betalar licensen och sambon internet. Tidningen (DN) får jag gratis. I övrigt köper jag inga tidningar. Avslutade Fokus, men den saknar jag. Tjuvläser ibland på jobbet.

Lotta: Jag tror jag ska börja köppstoppa i en vecka bara för att få lite sans in i konsumtionen. Jag köper jämt nya saker, mest till mina barn. Min sambo och jag skojar alltid om att vi har för lite pengar och för mycket saker, och hur kan det komma sig... Men upplevelser, som resor, tycker jag är för underbart! (OK, detta var inte en fråga - men du får gärna kommentera).
Jessica Ritzén:
Håller med om att resor är det svåraste. Nu är jag på väg till stugan, och det är troligen minus i natt och den har ingen el. Hade hellre varit på södra breddgrader, men de har i alla fall lovat sol. Jo, jag tycker att resor är livshöjande, men jag vet ockås att jag flugit alldeles för mycket i mina dagar. Det går att sovra.

Helene: Hej! Bra jobbat! Har du stött på negativa reaktioner? Vilka, i så fall?
Jessica Ritzén:
Mest när jag inte kunnat kontra eller låtit översvallande när människor berättar om sina husrenoveringar eller Thailandsresor. Fast jag tycker inte att alla borde göra som jag. Men det är svårt att umgås när man inte har gemensamma intressen. Kritiken är väl snarare ett ifrågasättande, varför gör du detta och vad ska det tjäna till.

anna: köper du det billigaste av mat, hygienartiklar, toapapper osv, eller kan du kombinera tänket med miljötänk och köpa miljömärkt/ekologiskt?
Jessica Ritzén:
Generellt så har jag blivit snålare med allt. Då går även miljömärkt bort i matväg. Det är förstås inte så bra. Samtidigt är väl det mest hållbara egentligen att inte konsumera alls snarare än att köpa miljömärkt. Att sluta handla för mycket mat är nog det bästa.

Sofia: Kändes väldigt deppigt att läsa om ditt köpstopp, som om det mest är en negativ upplevelse. Har inte köpstoppet fört något bra med sig?
Jessica Ritzén:
Ja, mina nya intressen att plocka svamp och röra mig mer i naturen. Jag har helt tappat lusten att gå på Drottninggatan en lördag. Och försöker mig på att odla saker, sånt jag får av andra. Jag har också sparat 10 000 kronor i månaden som i och för sig gått till restskatt, men nu är den betald. Jag har också lärt mig att uppskatta vissa vänner mer än andra.

Maria: Hej Jag har låg ekonomi så jag satsar på reor och idyll vad ska jag tänka på? MVH Maria
Jessica Ritzén:
Reor är farliga. Det är då du köper fast du inte behöver. Liksom erbjudanden som köp 3 betala för två. Utgå istället från vad du behöver är mitt bästa råd. Och då ska du vara noga med var och när du köper det.

Nalle: Har du behållit hälsan, mått bättre, sämre? Viktminskning?
Jessica Ritzén:
Tvärtom gick jag upp i vikt eftersom jag till och med slutade röka några månader, tyvärr höll det inte i sig. Annars har jag nog blivit lite mer passiv på vardagarna, mycket hemma. Å andra sidan har det blivit närmast vildmarksliv på helgerna så det kanske jämnar ut sig.

Erik J: Har du funderat pa att ga ner i tid pa jobbet, det skulle ju losa dit tids/stressproblem. Du behover ju inte sa mycket pengar om du inte konsumerar.
Jessica Ritzén:
Jo, det är sådana tankar som snurrar. Hur mycket behöver jag för att leva bra. Problemet i dag med många jobb inklusive mitt är att det inte går att gå ned i tid. Då krävs barn. Men visst tänker jag jättemycket på det!

Stefan: Hur kunde det komma som en överraskning att du hade en restskatt på 70 000 kr?
Jessica Ritzén:
Därför att jag har haft ett eget företag från när jag frilansade och gjorde flera deklarationer. Och gjorde mig av med revisorn som hade all koll. Det var kostsamt.

Max: Känner du någon gång att du kanske inte gynnar sveriges ekonomi när du inte konsumerar?
Jessica Ritzén:
Jag kollade marssiffrorna just från SCB och det visar sig att svensk köpkraft håller i sig, ökar med ett par procent. Så nej, men visst om alla skulle göra som jag skulle konsumtionen gå ned kraftigt. Å andra sidan är det kanske det som behöver hända. Om det fanns fonder att konsumera som producerade bra luft, god hälsa och tid. Då skulle jag shoppa loss.

Mats: Men internet kostar ju? Hur kan du då läsa på nätet?
Jessica Ritzén:
Jag har internet via mobilen som är min tjänstemobil. Dessutom har min sambo internet. Jag tror inte att jag skulle innefattat internet i stoppet. Det hade varit lika svårt som att avstå el.

Fattig: Har du gjort någon form av analys för att se vad som har varit den största "onödiga" utgiftsposten (erna)? Vad var det i så fall=
Jessica Ritzén:
Det är spontaninköpen av väldigt dyra kläder som jag gjorde då och då för att unna mig. Samt alla onödigt saker till hemmet, nya kökshanddukar och köksredskap. Och så lade jag mycket pengar på resor. Det tror jag att jag kommer att ransonera rejält, även om det är väldigt roligt också.

moderator: Vi avslutar chatten nu. Tack till alla som medverkat.

Ior: Helt ärligt är det här något svårt? Jag och flera jag känner har inte konsumerat några nya prylar utöver det allra nödvändigaste under mång många år. Jag har tex ärvt en gammal mobil men köper 2 ggr per år rejäla kläder av god kvalitet vilka är tidlösa i design. Kör en begagnad bil som är snål och köper i princip noll nya prylar ofta med motiveringen att jag helt enkelt har ett komplett hem och inte behöver massa nytt. Konsumtion liksom prylar som ska underhållas tar bara tid och energi.
Jessica Ritzén: Ja, jag vet att många måste och då är det annorlunda. Du lever på ett hållbart sätt som jag tror att många känner igen från tidigare decennier. Det är länge sedan vi bara handlade två gånger om året. Nu är det snarare en gång i veckan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.