Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Chefen betalar din operation

Allt fler företag erbjuder nu sina anställda möjligheten att operera sig. Arbetsgivaren betalar och du får 30–60 procents rabatt på räkningen. Genom löneavdrag kan du som anställd få hjälp med sjukvårdskostnader för till exempel provrörsbefruktning och ögonlaser.

Många skulle vilja laserbehandla ögonen för att slippa bära glasögon eller linser - men kostnaden på 20.000–45.000 kronor för behandlingen avskräcker.

Men det finns ett sätt att få ned priset rejält – att låta räkningen gå till arbetsgivaren, som sedan gör avdrag på lönen i några månader.

Det blir ett bruttolöneavdrag, vilket betyder att du betalar operationen med oskattade pengar. Beroende på hur hög lön du har och hur mycket du betalar i skatt blir rabatten omkring 30–56 procent på räkningen. För företaget blir det ingen kostnad, tvärtom slipper man löneskatter på beloppet.

Posten, som aktivt gått in för att erbjuda sina anställda den här typen av förmåner, har dessutom valt att ge ytterligare rabatt genom att låta företagets vinst komma den anställde till godo.

– För oss blir det ändå ett nollsummespel. Vi håller också koll på pensionsavtalen och SGI (sjukdomsgrundande inkomst) så att det här inte ska drabba våra anställda på något annat sätt. Meningen är ju att det ska bli något positivt, säger Ulrika Ohlsson, specialist på löner och förmåner på Posten.

Enligt Posten är det många i produktionen – som ofta har lägre löner än tjänstemän – som nappat på erbjudandet med ögonlaser. Hittills är det totalt omkring 200 postanställda som valt att operera ögonen mot bruttolöneavdrag.

– Helt nyligen införde vi också avdrag även för naprapat- och kiropraktorbehandlingar, och där är det drygt 80 personer som ansökt hittills.

Även så kallad IVF, konstgjord befruktning för ofrivilligt barnlösa, och annan fertilitetsbehandling kan bekostas av arbetsgivaren mot bruttolöneavdrag.

– Det är sju personer hittills på fem månader som ansökt. Det är över förväntan, vi sa att om vi kan hjälpa ett enda par att få barn så är vi nöjda, säger Ulrika Ohlsson.

Enligt företaget Flexpay, som har som affärsidé att sköta administrationen av förmåner åt andra bolag, är det närmare 800 personer som låtit laseroperera ögonen mot avdrag på lönen sedan lanseringen 2009.

Många av Sveriges största företag som Ericsson, Posten, Handelsbanken, Swedbank och Volvo anlitar Flexpay, och enligt vd Markus Kullendorff är det allt fler företag som erbjuder förmånen.

– Vi sköter administrationen och är integrerade i våra kunders lönesystem. Vi tar emot fakturan och sedan skickar vi en lönefil till företaget. Vi administrerar också andra förmåner som motionskort, städning, privata sjukvårdsförsäkringar och tjänstebilar, säger han.

Enligt S:t Eriks ögonsjukhus, som gör den här typen av laserbehandlingar, är det numera vanligt att räkningen går till jobbet.

– Jag skulle tro att minst hälften av dem som opereras gör det genom arbetsgivaren. Det blir ett visst merarbete, men i princip kostar det inget mer än lite administration. Är man en god arbetsgivare så tror jag att man försöker lösa det, säger ekonomichefen Lars Kadmark.

Populärt med ögonlaserbehandlingar

• Bruttolöneavdrag som löneförmån är tillåtet för sjukvårdsbehandlingar som inte bekostas av staten. Skönhetsoperationer räknas inte som sjukvårdsbehandling.

• 779 personer har sedan 2009 ansökt om ögonlaserbehandling med bruttolöneavdrag genom Flexpays förmånsportal. Flexpay säljer en administrationstjänst för hantering av löneförmåner och förmånspaket och har 100 företag, med sammanlagt 250.000 anställda, som kunder.

• Det är en stor ökning av ansökningarna om ögonlaseroperationer under 2011. Hittills har 397 kommit in. Ökningen beror troligen på ökande kundantal och på att allt fler arbetsgivare tar upp ögonlaserbehandling som personalförmån.

• Fertilitetsbehandlingar lanserades den 10 december av Posten. Sju behandlingar har beställts, enligt Flexpay.

Tre skäl för arbetsgivaren att erbjuda bruttolöneavdrag för sjukvårdsbehandlingar:

  1. Öka produktiviteten (kiropraktik och naprapati). Medarbetaren kommer tillbaka till jobbet snabbare.
  2. Som en löneförmån (ögonlaser och fertilitet). Medarbetaren skulle kanske inte ha råd att ta behandlingen utan skatteeffekten.
  3. Det kostar inte arbetsgivaren något (förutom att administrera löneavdraget).
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.