Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-20 22:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/chefsekonomen-rakna-med-lang-resa-tillbaka/

Ekonomi

Chefsekonomen: Räkna med lång resa tillbaka

Foto: Janerik Hanriksson/TT

Det finns tecken på återhämtning efter det historiska BNP-raset för Sverige i andra kvartalet, enligt Handelsbankens ekonomer.

”Men krisens djup gör att vi räknar med en lång resa tillbaka”, skriver Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i en kommentar till en färsk konjunkturrapport från storbanken.

TT Text

Liksom sina kollegor på SEB och Swedbank justerar Handelsbankens ekonomer upp sin prognos för svensk ekonomi. Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) väntas i år minska med 4,6 procent, mot en tidigare prognos på minus 6,9 procent.

Återhämtningen 2021 beräknas därefter ge en tillväxt på 3,7 procent, mot tidigare väntade 4,2 procent. Och för 2022 höjer Handelsbanken tillväxtprognosen till 2,7 procent, vilket kan jämföras med 2,4 procent i senast föregående prognos.

”Den mest intensiva fasen av covid-19-pandemin bedöms ha passerat och världen börjar öppna igen”, skriver Handelsbankens ekonomer.

Sverige har drabbats hårdare ekonomiskt än de nordiska grannländerna, trots mindre strikta restriktioner för att bromsa smittspridningen. Årets svenska BNP-fall på väntade 4,6 procent kan jämföras med 4,0 procent för Norge, 3,5 procent för Finland och 4,2 procent för Danmark.

”En förklaring är Sveriges konjunkturberoende industri, inte minst motorfordonsindustrin, som drabbats hårt”, skriver Handelsbanken.

Arbetslösheten har lyft snabbt och antas fortsätta uppåt ett tag till.

”Även om återhämtningen har påbörjats och varseltalen har fallit tillbaka ser vi framför oss en fortsatt stigande arbetslöshet under hösten”, skriver Christina Nyman.

Hon tillägger att bostadsmarknaden har överraskat positivt, med ett lyft för antalet sålda bostadsrätter i sommar och starka prislyft för villor och fritidshus.

”En förklaring skulle kunna vara att krisen till stor del har drabbat låginkomsttagare, som inte till lika hög grad äger sin bostad. Dessutom har börsuppgången bidragit till att förmögenheter inte minskat”, skriver Handelsbanken.

Bankens ekonomer räknar med att bostadspriserna fortsätter öka svagt under hösten.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt