Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Chockhöjning av avgifter för borätter uteblir

Medlemmarna i nya bostadsrättsföreningar kan pusta ut. Föreningarna kommer inte att tvingas chockhöja månadsavgifterna på grund av de nya reglerna för avskrivningar.

Det framgår av en utredning som beställts av FAR, Branschorganisation för redovisningskonsulter, revisorer och rådgivare samt fyra bostadsrättsorganisationer.

– Utredarna har kommit fram till att föreningarna kan visa minusresultat, förutsatt att de klarar de nuvarande och kommande utgifterna. Då finns det ingen anledning att höja avgifterna, säger Jonas Svensson, ordförande för FAR.

Initiativet till utredningen togs i våras när det stod klart att bostadsrättsföreningar inte kan använda sig av progressiva avskrivningar som börjar med ett lägre belopp och ökar med tiden.

Föreningarna ska i stället skriva av samma belopp varje år genom linjär avskrivning. Det gör att framför allt nya och nybildade föreningar riskerar att få ett minusresultat i årsredovisningen.

För att vända minus till plus måste föreningarna minska utgifterna eller öka intäkterna. Därför fanns det risk för att månadsavgifterna i nya föreningar, som använt sig av progressiv avskrivning, skulle höjas kraftigt.

– Det kunde ha blivit konsekvensen om styrelseledamöterna riskerat att bli skadeståndsskyldiga när föreningen gick med underskott, säger Jonas Svensson.

Tidigare var det oklart om en medlem skulle kunna kräva skadestånd av styrelsen om underskottet exempelvis påverkade priset på föreningens bostäder. Men nu är det klarlagt att föreningarna kan gå med förlust även under en längre tid utan att styrelseledamöterna kan ställas till ansvar.

– Vi tyckte det var viktigt att belysa om styrelsemedlemmarna skulle kunna bli skadeståndsskyldiga om de medvetet tillåter att föreningen går med förlust, säger Jonas Svensson.

Vad som gäller i ansvarfrågan är viktigt för både styrelseledamöter och revisorer. Ledamöterna vill självklart ha klarhet i om de kan dömas att betala skadestånd om inte räkenskaperna visar plus. Revisorerna måste veta vad som gäller eftersom de är skyldiga att skriva en anmärkning i revisionsberättelsen om det kan bli fråga om skadestånd.

Utredningen har gjorts av juridikprofessorerna Daniel Stattin och Carl Svernlöf, verksamma vid Uppsala universitet, och den presenteras på fredagen på Far:s branschdagar som hålls i Solna utanför Stockholm. Här är professorernas slutsatser:

• Underskott. Det finns inget förbud mot att en bostadsrättsförening går med underskott. En förening kan redovisa underskott i ett eller flera år och ha en ansamlad förlust i det egna kapitalet utan att styrelseledamöterna kan ställas till ansvar för det.

Men förutsättningen är att likviditeten är tillräcklig, alltså att föreningen klarar de löpande utgifterna, och att det sätts av tillräckligt med pengar för kommande underhåll.

• Konkurshot. Om underskottet är så stort att föreningen riskerar att gå omkull måste styrelsen agera annars kan ledamöterna bli skadeståndsskyldiga. Om det kan bli fråga om skadestånd måste revisorerna skriva en anmärkning om detta i revisionsberättelsen.

• Stadgeändringar. De föreningar som har inskrivet i stadgarna att avgifterna ska täcka kostnader kan behöva ändra stadgarna eftersom avskrivningar ingår i begreppet kostnad. Annars bryter föreningarna mot stadgarna om de går med underskott.

Förbud mot progressiva avskrivningarAvskrivningar

Förbud mot progressiva avskrivningar

Avskrivningar är ett sätt att visa i bokföringen hur tillgångar slits under användningen. För bostadsrättsföreningar gäller avskrivningarna vanligtvis enbart byggnaden.

Linjär avskrivning innebär att föreningen skriver av samma belopp varje år utifrån en beräknad livslängd för fastigheten, ofta 50 till 200 år.

Med progressiv avskrivning är beloppet som skrivs av lägre i början och stiger allt efter som åren går.

I våras slog den statliga Bokföringsnämnden fast att bostadsrättsföreningar inte får använda progressiva avskrivningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.