Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Chockhöjningar av avgifter för tomträtt

Många kommuner höjer­ avgifterna för tomträtter överdrivet mycket, ­hävdar Villaägarnas riksförbund i en ny rapport.

– Kommunerna kan beräkna avgifterna för tomträtter på olika sätt, men avgifterna måste höjas med någon rim och reson, säger Lena Södersten, förbundsjurist hos Villa­ägarna, och menar att de flesta kommuner tar ut för höga avgifter.

Att avgifterna, ”tomträttsavgälden”, ökar när avtalen mellan kommunerna och husägarna skrivs om, har Villaägarna egentligen inget att invända emot. Det kan ses som en del av den allmänna prishöjningen, säger Södersten.

Problemet är att kommunernas olika beräkningsmodeller för avgifternas storlek ger så olika resultat. Ett exempel med mycket stora höjningar är Nykvarn. För en villaägare där med en tomt på 261 kvadratmeter stiger den årliga kostnaden från 4.575 till 21.637 kronor.

Om Göteborgs beräkningsmodell i stället användes skulle årskostnaden bli drygt 6.000 kronor, enligt Villaägarnas beräkningar. Att avgifterna höjs med 20.000 kronor och mer är inget ovanligt, bedömer Södersten.

En orsak till de stora höjningarna är att priserna på mark i kommunerna ökat kraftigt och många kommuner låter det slå igenom på avgälderna.

– Jag skulle vilja att man kom ifrån markvärdesutvecklingen så att den inte får genomslag på hyran på sikt, säger Södersten.

Hon vill också att man tar hänsyn till att tomterna förändrats sedan de började hyras, till exempel att villaägarna bekostat anslutningar till vatten och avlopp liksom att de anlagt trädgårdar. Det borde sänka avgifterna, anser hon.

– Nästan alla kommuner måste också se över sina räntesatser. De ligger över 3,25 procent på tre år, säger hon och menar att just 3,25 procent ska vara taket på räntan.

Rent allmänt anser Villaägarna att tomträtt är en förlegad upplåtelseform och vill i stället att tomterna ska ägas av dem som bor där.

Förbundet vill därför att hela frågan utreds. En sådan utredning förbereds på justitiedepartementet och på måndag ska tjänstemän där träffa olika intressenter för att lägga fast utredningsdirektiven.

Om det blir en traditionell offentlig utredning eller någon annan form av utredning är ännu inte bestämt, meddelar departementet.

Halverat antal tomträtter på tio år

Tomträtt betyder att man hyr den mark huset står på.

I de flesta fall äger kommunerna marken, men även privata kan hyra ut med tomträtt. 

58 kommuner hyr ut med tomträtt.

I dag finns drygt 52.000 tomträtter i Sverige.  

Många kommuner har sålt sina tomträtter. Sedan 2000 har antalet tomträtter nästan halverats.


Fakta: Villaägarna

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.