Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Chokladbrist hotar världen

Foto: Fredrik Funck

Efterfrågan på choklad rusar. Kakao-odlarna klarar inte att hålla jämna steg med ökningen – och priserna stiger. Nu varnar ledande godistillverkare: världen riskerar att drabbas av svår chokladbrist.

Världens största chokladtillverkare, amerikanska Mars Inc och schweiziska Barry Callebaut, hävdar att vi kan vara på väg mot en chokladkatastrof, skriver Washington Post i en blogg.

Förra året tärde jordens alla gottegrisar på kakaoförråden. Vi satte i oss omkring 70.000 ton mer kakao än vad som producerades. Och det här är en accelererande utveckling. De två chokladjättarna spår att underskottet år 2020 ska växa till motsvarande en miljon ton för att sedan fördubblas till år 2030.

I verkligheten betyder underskottet att priserna stiger och har gjort så med 60 procent sedan 2012. De senaste åren har världsmarknadspriset på kakao stigit rejält och effekten har börjat märkas även på våra inhemska chokladbitar. Cloettas informationschef Jacob Broberg säger att man i år höjt priserna på sina produkter med mellan 5 och 8 procent.

Dåliga väderförutsättningar och svampangrepp har minskat skördarna i år. Men på sikt är det ökad efterfrågan som driver priserna. Den kinesiska befolkningens chokladaptit växer snabbt och vi äter allt mer mörk choklad som innehåller större andel kakao.

Redan i september 2011 varnade Colombiabaserade International Center for Tropical Agricultur för en annalkande chokladbrist till följd av klimatförändringar. Ett varmare klimat påverkar kakaoträdet och ger mindre skördar. Larmet följdes upp i oktober 2013 då en grupp företrädare för chokladindustrin i samband med ett möte i London förutsåg att världen skulle stå utan choklad den 2 oktober 2020, skrev Daily Mail.

Den gången gällde larmet att kokaoodlingarna i snabb takt ersattes av snabbare växande gummiplantager.

Fakta: Choklad – så funkar det

Kakaoträdet har sitt ursprung i Amazonas. Numera växer det i stora delar av världen i anslutning ekvatorn.

Kakaobönor tros ha använts i åtminstone 2.500 år och odlats i Mellanamerika sedan 600-talet. Aztekerna trodde att kakaon var en gåva från gudarna och Carl von Linné gav också kakaoträdet namnet Theobroma Cacao som betyder "gudarnas föda". Spanjorerna tog chokladen till Europa på 1500-talet och kakaon användes, som i Sydamerika, i dryck.

I början av 1800-talet upptäckte man hur man kunde framställa pulver av kakaobönorna, vilket ledde till att den första chokladkakan tillverkades 1847.

Sveriges första chokladfabrik grundades av bröderna Cloetta i slutet av 1800-talet och 1916 grundades Marabou AB.

Källa: Systembolaget

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.