Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-04 06:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/christer-gardell-svart-att-hinna-sitta-i-fler-an-tva-styrelser/

Ekonomi

Christer Gardell: Svårt att hinna sitta i fler än två styrelser

Christer Gardell ägnar gärna tid åt tennis och har ryktats vilja ta över som ordförande för tennisförbundet. ”Nej, jag är inte sugen på att gå in i styrelsen”, säger han själv.
Christer Gardell ägnar gärna tid åt tennis och har ryktats vilja ta över som ordförande för tennisförbundet. ”Nej, jag är inte sugen på att gå in i styrelsen”, säger han själv. Foto: Jenny Leyman

Den tidigare så framfusige företagsaktivisten Christer Gardell har numera en lugnare framtoning. Men han är bestämd när det gäller styrelser – det är inte bra att sitta i för många.

Företagsaktivisten Christer Gardell svingar sitt tennisracket i luften gång på gång. Snart ska han spela mot sin tränare, den tidigare tennisstjärnan Mikael Pernfors, på Saltsjöbadens utebanor.

När Christer Gardell firade 50 för drygt fem år sedan – hemma i villan på Solsidan här i Saltsjöbaden – var temat Gordon Gekko, finansmannen från filmen ”Wall Street” som säger att girighet är bra. Men det är ingen Gekko som DN möter.

Visserligen är Christer Gardell fortfarande en företagsaktivist, som via fonden Cevian köper in sig i bolag, stuvar om och säljer. Men numera är han betydligt mer nedtonad. Och efter tidigare storbråk i både Skandia och Volvo investerar Cevian i dag främst utomlands.

Själv sitter Christer Gardell i styrelsen för två av Cevians verkstadsbolag: finska Metso och brittiska Vesuvius.

– För mig känns det rätt bra med två. Det är inte bra att sitta i för många styrelser. Det krävs en flexibilitet om det händer något eller om det är en affär på gång. När jag satt i Skandias styrelse hade vi styrelsemöten nästan varje dag. Du måste kunna erbjuda aktieägarna den flexibiliteten när du tar ett uppdrag och det är svårt att göra det om du sitter i åtta–nio styrelser, säger han.

Debatten om det lämpliga i flera styrelseuppdrag blossade upp när den norska oljefonden tyckte att vissa, till exempel Industrivärdens ordförande Fredrik Lundberg, satt i för många styrelser. Lundberg sitter, enligt nyhetsbyrån Bloomberg, i 13 stycken.

De enda svenska bolag Cevian deläger är lastbilstillverkaren Volvo och svensk-schweiziska ABB. I Volvo delar Gardell makten med just Industrivärden, i ABB med familjen Wallenberg.

När Christer Gardell pluggade på Handelshögskolan i Stockholm fick han rådet att inte bli en Wallenbergman. Han har alltid stått utanför båda sfärerna.

Här i solen vid de röda grusbanorna ringer hans telefon då och då. Signalerna blandas med ljuden från bilar, järnvägsövergångens plingande, bollar mot racketar och fågelläten. Han kollar numren och ignorerar samtalen. Men när hans enäggstvilling Rickard ringer svarar han. Rickard har kört fel, till Kungliga tennishallen där Christer Gardell brukar spela på luncherna, i stället för till Saltsjöbaden.

De båda arbetargrabbarna har gjort liknande karriärer. Rickard är riskkapitalist i Australien. Nu är han på besök i Sverige.

I Skandias styrelse hade vi möten nästan varje dag. Du måste kunna erbjuda aktieägarna den flexibiliteten när du tar ett uppdrag.

Den tidigare så frispråkige Christer Gardell vill inte säga så mycket om Volvo.

– Nu har vi allting på plats. Martin (Lundstedt) och hela ledningsgruppen är stark. Både Martin och finansdirektören Jan Gurander kommer från Scania.

Scania är lastbilsbranschens lysande stjärna. Volvo, som liknar ett konglomerat av hopköpta delar runt om i världen, har länge haft svårt att höja vinstmarginalerna. Christer Gardell har inte lyckats åstadkomma så mycket där. I stället har den tidigare så snabbfotade aktivisten hängt kvar som ägare i tio år, genom finanskris och annat.

– Nu är det slut på snacket om bristen på långsiktighet, säger han med ett småskratt.

När Christer Gardell och kollegan Lars Förberg försökte få pengar för att starta Cevian, exakt samtidigt som terroristerna flög flygplanen in i World Trade Center, var tanken att äga aktier i mellanstora bolag. Men det blev snart stora bolag.

I ABB påstås Christer Gardell kämpa för en styckning: att ABB gör sig av med kraftnätsdivisionen Power Grids för att renodla och öka värdet på de kvarvarande delarna.

– De håller på med ett effektiviseringsprogram för att få upp marginalerna och har sagt att de ska göra en strategisk översyn av Power Grid. Jag har inte uttalat mig. Det är mycket spekulationer i medierna.

Han stillar sin racket, fingrar på de uppfrasade natursenorna. Det har ryktats om att han vill vara ordförande för tennisförbundet.

– Nej, jag är inte alls sugen på att gå in i styrelsen.

Nu har Mikael Pernfors väntat länge nog. Det är dags.