Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Cinque terre i Italien vill införa biljettsystem för turister

Foto: Alamy

Många platser i världen gör allt för att locka till sig turister. Men inte Cinque terre i Italien. Här är turisttrycket så högt att man nu vill begränsa antalet besökare varje år, rapporterar brittiska The Guardian.

Cinque terre i Italien är vackert beläget uppe bland klipporna på Italiens nordvästra kust. De fem byarna, som finns med på FN:s världsarvslista och är kända för sina många färgglada hus tar varje år emot runt 2,5 miljoner turister. Detta vill regionen nu kraftigt begränsa. Anledningen är att kusten nedanför det lilla samhället riskerar att bli överfull av alla småbåtar och kryssningsfartyg som lägger till där.

– Vi kommer säkert att bli kritiserade för det här, men för oss är det en fråga om överlevnad, säger Vittorio Alessandro, chef för nationalparken i Cinque terre, till la Republica, enligt The Guardian.

Gränsen för antalet turister föreslås i stället sättas till 1,5 miljoner. Det skulle begränsa det totala antalet besökare med en miljon, jämfört med i dag.

För att driva igenom detta föreslås turister få köpa biljetter online för att få tillgång till de olika byarna. Det ska också vara möjligt att via en app se exakt var någonstans turisttrycket är som högst.

Antal besökare till Cinque terre har bara fortsatt att öka i takt med att andra populära turistorter, till exempel i Tunisien, drabbats av terroristattacker och blivit mindre attraktiva. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.