Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Cirkel av onda krafter skrämmer börsen”

”Det är väldigt stor oro kring skuldkrisen och dess effekt på det finansiella systemet. Det är en cirkel av onda krafter som skrämmer börsen rejält”, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB aktiehandel.

Skuldkrisoron i Sydeuropa ligger i botten, framför allt oron för att Grekland inte sköter de åtaganden som krävs för att få ytterligare stöd, medan Italien skalar tillbaka på sitt utlovade sparprogram. Det gör nu att bland annat italienska räntor stiger till nya höjder.

Det väcker i sin tur oro för stora förluster för europeiska affärsbanker, eftersom de äger stora mängder obligationer i de skulddrabbade länderna.

– På grund av detta har bankernas egna kostnader för upplåning nått rekordhöjder, eftersom risken för att låna ut till banker har bedömts vara på högsta nivån sedan Lehmankraschen på vissa marknader, säger Esbjörn Lundevall och tillägger:

Om tillgången till bankkrediter försämras innebär det en risk för en repris på förra krisen 2008, och det har i sin tur effekter på konjunkturen och i förlängningen skatteintäkter för de sydeuropeiska länderna, enligt Lundevall.

– Och då blir den krisen i sin tur också värre.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.