Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 15:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/climate-change-storre-an-game-of-thrones-pa-google/

Ekonomi

”Climate change” större än ”Game of Thrones” på Google

Foto: Matt Rourke

För första gången någonsin har fler sökt på frasen ”climate change”, alltså klimatförändringar på engelska, än på ”Game of Thrones” på sökmotorn Google i USA. 

Klimatfrågan har stått i fokus under september månad. Under FN:s extrainsatta klimatmöte skapade svenska klimataktivisten Greta Thunbergs ilskna tal till världens ledare skapade starka reaktioner världen över. Samtidigt har skolstrejkerna för klimatet samlats hundratusentals personer i olika städer, ett engagemang som också återspeglas i sökhistoriken på sökmotorn Google. 

I USA har fler intresserat sig för klimatförändringar än för den populära tv-serien Game of Thrones, något som aldrig tidigare skett. 

Frasen ”climate change” hade sin högsta sökhistorik någonsin, både i USA och i Sverige. Personer i Sverige som sökte på ”klimatförändringar” sökte också på allt större utsträckning på ord som ”kol”, ”vetenskap” och ”forskning”. 

I USA ökade sökningen ”climate change poster”. En sökning som skulle kunna tyda på att folk förberedde sig för den stora klimatstrejken som hölls över hela världen den 20 september. 

Flest sökningar på ”climate change” kommer från östaten Fiji i östra Stilla havet. Fiji riskerar att helt försvinna under den stigande havsnivån, enligt klimatsajten Grist.